Comisia Europeana a adoptat un raport prin care face o serie de recomandari pentru sustenabilitatea folosirii biomasei si a biogazului in productia de energie. Documentul propune interzicerea folosirii terenurilor acoperite de paduri, sau a celor cu o biodiversitate foarte densa, pentru productia de biomasa (VEZI RAPORTUL).
In conditiile in care statele membre trebuie sa realizeze planuri nationale de actiune pentru energia regenerabila pana in iunie 2010, potrivit unei directive europene, recomandarile servesc drept instrument pentru exploatarea potentialului biomasei in productia de energie. In functie de aceste planuri de actiune, CE va lua in considerare in 2011 posibilitatea unor masuri aditionale, cum ar fi o serie de criterii obligatorii de sustenabilitate. In absenta unor regulamente armonizate la nivelul Uniunii Europene, statele membre sunt libere sa puna in aplicare scheme nationale pentru biomasa si biogaze.
Raportul propune si o metodologie de calculare a emisiilor de gaze cu efect de sera, ce poate asigura o reducere a poluarii, prin folosirea biomasei, de cel putin 35% si pana la 50% pana in 2017.
“Biomasa contribuie deja la mai mult de jumatate din consumul de energie regenerabila la nivel UE, find o sursa curata, sigura si competitiva de energie. Cu acest raport, Comisia face o serie de recomandari privind criteriile de sustenabilitate pentru biomasa solida si biogas. In termen de 18 luni este programata o evaluare, pentru a determina daca schema trebuie modificata, inclusiv prin introducerea unor standarde obligatorii”, a explicat Günther Oettinger, comisarul european pentru energie.
Raportul este insotit si de o evaluare a impactului biomasei, ce arata ca orice criterii obligatorii ar impune costuri substantiale asupra statelor europene, in conditiile in care cel putin 90% din biomasa consumata in UE provine din reziduuri forestiere si produse secundare din alte industrii. Din acest motiv, raportul concluzioneaza ca nu este necesara o legiferare suplimentara.
Foto: cleantechnica.com