CE a dat in judecata Romania din cauza numarului insuficient de arii protejate

Comisia Europeana a dat in judecata Romania pe motiv ca a ignorat directivele prin care se obliga sa creeze un numar suficient de arii protejate care sa apere biodiversitatea, in special pasarile salbatice.

„Peste un milion de hectare desemnate initial pentru protejare nu au primit inca statutul juridic de care au nevoie. Avand in vedere ca scrisorile de avertizare nu au avut efectul dorit, Comisia a decis sa ia masuri mai dure si sa aduca acest caz in fata Curtii”, se arata in comunicatul CE.

Reprezentantii ONG-urilor de mediu sustin ca problema era cunoscuta, dar ignorata de autoritati.

„Noi am trimis trei scrisori ministerului Mediului pentru a vedea cum putem ajuta, pentru a incerca sa stabilim un dialog ca sa iesim din situatia aceasta, insa nu ne-a bagat nimeni in seama. Acest semnal de alarma s-a tras de mult timp”, a declarat pentru Green Report Erica Stanciu, coordonator de programe al organizatiei World Wide Fund for Nature (WWF).

In Romania exista 12 specii considerate amenintate la nivel international, iar suprafata ariilor protejate nu depaseste 17% din teritoriul tarii.

"Pasarile sunt barometrul biodiversitatii, asa ca este vitala protejarea adecvata a habitatelor acestora. Biodiversitatea este o resursa pretioasa iar noi o risipim pe riscul nostru. Din acest motiv, cer de urgenta Romaniei sa remedieze aceste lipsuri si sa asigure fara intarziere protectia necesara", a spus Stavros Dimas, comisar european pentru Mediu.

Crearea ariilor protejate reprezinta o obligatie pe care Romania si-a asumat-o la aderare, insa care a stagnat, in ciuda faptului ca a primit doua avertismente de la CE, unul in 2008 si unul in 2008. In urma avertismentului din octombrie 2007, Romania a desemnat 108 arii de protectie speciala, insa alte 21 au fost omise, desi fusesera prevazute pentru acest statut. Nici dupa cel de-al doilea avertisment, primit in 2008, Romania nu a terminat de desemnat zonele protejate. De asemenea, CE este nemultumita de dimensiunea ariilor, mult mai mici decat fusese stabilit si de faptul ca 30% dintre zonele importante pentru pasari nu beneficiaza de protectie.

„Ariile protejate sunt o problema deoarece in ultima suta de ani dezvoltarea a avut loc fara o utilizare rationala a resurselor naturale. Dezvoltarea din boom-ul economic de pana acum nu a tinut cont de resursele naturale, care sunt esenta dezvoltarii. Ariile protejate presupun zone stirct protejate, care sunt putine, iar restul sunt protejate in sensul ca se pot utiliza resursele, se pot desfasura activitati, dar se pune accent mai mult pe utilizarea durabila si bine gandita”, a adaugat Erica Stanciu.

Ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, a anuntat inca de marti ca Romania este data in judecata din cauza suprafetei ariilor protejate. Ea a precizat ca situatia se va imbunatati cand va fi aprobat proiectul de lege privind reorganizarea unor institutii din administratia publica.

„Nu am reusit sa desemnam noi arii din lipsa de resurse financiare necesare contractarii unui studiu amplu pe baza caruia sa se faca desemnarile”, declara in luna iulie Silviu Megan, directorul Directiei Conservarea Naturii, Biodiversitate si Biosecuritate din cadrul Ministerului Mediului. De asemenea, el adaugat ca Romania ar fi putut evita sanctiunile Comisiei daca ar fi incheiat un contract in vederea realizarii studiului si ca „se afla pe drumul cel bun”.

In urma seminariilor biogeografice care au avut loc in luna iunie 2008 in Romania, reprezentantii CE au solicitat tarii noastre sa desemneze noi situri de importanta comunitara sau sa extinda unele situri deja existente. Recomandarea a fost facuta ca urmare a obtinerii calificativelor insuficient moderat si insuficient major acordate unor specii si habitate de interes comunitar, se arata in raspunsul Ministerului Mediului formulat la solicitarea Coalitiei Natura 2000.
 

spot_img

Ultimele știri