Comisia Europeana a autorizat, astazi, cultivarea cartofului modificat genetic Amflora in Uniunea Europeana pentru utilizare industriala si folosirea produselor derivate in alimentatie, informeaza un comunicat al CE. De asemenea, CE a adoptat trei decizii de plasare pe piata a trei tipuri de porumb modificat genetic pentru hrana, dar nu si pentru cultivare. Comisia da asigurari ca toate deciziile de astazi favorabile industriei de biotehnologie au fost subiectul unor cercetari atente.
“Inovatia responsabila este principiul dupa care ma ghidez in abordarea tehnologiilor inovative”, a declarat John Dalli, comisarul european pentru Sanatate. “Dupa o evaluare extinsa a celor cinci dosare de OMG, mi-a fost clar ca nu exista noi chestiuni stiintifice care sa merite analiza. Toate chestiunile legate de stiinta, in special cele care se refera la siguranta, au fost cercetate. Orice intarziere ar fi nejustificata. Prin luarea acestor decizii, Comisia Europeana isi indeplineste rolul intr-o maniera responsabila. Aceste hotarari se bazeaza pe o serie de analize ale sigurantei favorabile realizate de-a lungul anilor de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA)”, a mai spus comisarul.
John Dalli trebuie sa vina, pana la vara, cu o propunere de combinare a sistemului de autorizare bazat pe date stiintifice al CE cu libertatea de a alege a statelor membre sa cultive OMG-uri.
Dupa o procedura de autorizare care a inceput in 2003, CE a decis sa aprobe utilizarea cartofului Amflora pentru amidonul necesar aplicatiilor industriale, cum ar fi producerea de hartie. Aceasta tehnologie inovativa ajuta la opimizarea procesului de productie, se arata in comunicatul CE, si la economisirea materiei prime precum energie, apa si chimicale pe baza de petrol.
De asemenea, CE a autorizat, astazi, trei tipuri de porumb modificat genetic MON863xMON810, MON863xNK603 si MON863xMON810xNK603 pentru hrana, import si procesare.
Autorizatiile sunt valabile 10 ani.
Odata autorizat, cartoful MG ajunge in organismul uman
Este o decizie foarte importanta a Comisiei Europene, intrucat a venit ca un val de autorizari, dupa ce, pana in prezent, exista un singur tip de organisme modificate genetic aprobat la nivel european, a declarat, pentru Green Report, Dan Craioveanu, vicepresedintele Clubului Ecologic Transilvania.
„Ne ingrijoreaza prezenta genei rezistente la antibiotic, care poate face recombinari cu bacterii din intestinul uman”, a explicat, Craioveanu. Desi CE a aprobat folosirea cartofului modificat genetic Amflora in scopuri industriale, odata ce samanta ajunge in camp, cartoful MG va ajunge, cu siguranta, si in consumul uman. „Exista, de exemplu, obiceiul ca taranii sa faca schimburi de seminte de cartofi la patru ani. Deci, sunt modalitati ca acest cartof sa se raspandeasca”, a explicat, vicepresedintele Clubului Ecologic Transilvania.
Dan Craioveanu a mai spus ca asteapta propunerea care va fi formulata pana in vara de combinare a sistemului european de autorizare cu libertatea fiecarui stat de a alege. „Daca libertatea de a alege ar fi reala, Romania ar alege sa cultive, dar macar am sti cu ce ne luptam”, a mai precizat acesta.
„Este ingrijorator faptul ca se ignora studiile independente care arata pericolul OMG-urilor, si se iau in considerare doar studiile facute de companiile producatoare”, a mai spus Dan Craioveanu.