Captarea carbonului, o oportunitate impotriva schimbarilor climatice

Romania are sansa de a beneficia, pana in 2015, de unul dintre cele 12 proiecte demonstrative sustinute de Uniunea Europeana in domeniul captarii carbonului. Aceasta a fost concluzia seminarului “Oportunitati pentru Romania – Tehnologii inovative pentru captarea si stocarea carbonului”, organizat de Ambasada britanica la Bucuresti, joi, 18 iunie.

Evenimentul a adus impreuna oficiali, experti in industria energetica si de regmelentare si oameni de afaceri din Romania si Marea Britanie. Acestia au discutat despre politica UE in domeniu si cadrul legislativ din Romania, riscuri versus oportunitati pe piata carbonului, dar si despre potentialul comercial al acestor tehnologii. In plus, cele trei companii britanice invitate au prezentat pasii facuti deja de Marea Britanie in aceasta directie.

Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de sera care contribuie la schimbarile climatice. Captarea si stocarea carbonului (CSC) este una dintre cele mai promitatoare tehnologii de reducere a emisiilor de CO2 provenite de la instalatiile de mare capacitate pe combustibili fosili. Potrivit expertilor in domeniu, odata testata si devenita viabila, aceasta tehnologie poate contribui in proportie de 15%-55% la reducerile de emisii de dioxid de carbon recomandate pentru evitarea celor mai severe efecte ale schimbarilor climatice.

“Sistemul energetic bazat pe carbune este responsabil de mare parte din emisiile poluante. Ne trebuie asadar un sistem neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. In acelasi timp, insa, ramanem dependenti de carbune in urmatorii zece ani. Cum rezvolvam aceasta dilemma? Captarea si stocarea carbonului poate ajuta la utilizarea carbunelui intr-un mod compatibil cu protectia mediului. Tocmai de aceea, Marea Britanie si-a propus sa acorde autorizatii noi de functionare numai acelor termocentrale care vor pune in functiune instalatii de captare si stocare a carbonului. Incurajam si alte state dependente de resurse de carbune, inclusive Romania, sa mearga in aceeasi directie”, a punctat ambasadorul britanic Robin Barnet, prezent la deschiderea evenimentului.

In 2008, UE a adoptat un pachet legislativ ambitios cu privire la energie si schimbari climatice. Promovat si sprijinit de Marea Britanie, acesta include si un mecanism de stimulare, inclusiv financiara, a proiectelor CSC, a caror valoare totala este estimata la 6 – 9 miliarde de euro, in functie de pretul carbonului. Mai multe state europene, inclusiv Romania si-au aratat deja interesul de a dezvolta un proiect demonstrativ.

Foto: eur-oceans.info

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri