Un arhitect indian si-a propus sa transforme canalizarea veche a capitalei New Delhi dintr-un mijloc de transport al tonelor de deseuri aruncate din gospodarii, in parcuri, potrivit CNN.
Arhitectul Manit Rastogi vrea sa modernizeze sistemul de canalizare, vechi de un secol, cunoscut de indieni ca nullah. Potrivit acestuia, inovatiile tehnologice pot face minuni in cazul canalelor care deverseaza deseurile in raul Yamuna, cel mai poluat curs de apa din New Delhi. Initial, conductele colectau excesul de apa de ploaie, dar in zilele noastre ele transporta mai ales apa netratata si deseurile.
Rastogi si-a prezentat deja proiectul autoritatilor locale si se afla acum in etapa in care identifica trei locatii experimentale. Lucrarile, in cazul acestor trei parcuri, vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2010.
„Cea mai mare provocare pentru un astfel de proiect nu este finantarea si nici tehnologia. Principala problema cu care se confrunta proiectul este multitudinea de agentii si faptul ca nu exista un director general al orasului; nicio persoana nu este responsabila pentru orasul Delhi”, a declarat Manit Rastogi.
5,6 milioane de pietoni
Potrivit proiectului, reteaua de canalizare va fi transformata in rute pentru pietoni, ciclisti si ricse solare. „Orasul va fi conectat apoi la o retea ecologica si sigura de transport”, mai explica Manit Rastogi.
„Putem trata apa reziduala de la sursa cu ajutorul unor mini-echipamente, inainte ca ea sa se scurga in nullah”, a explicat Rastogi, care sustine ca enzimele pot fi folosite pentru a ataca substantele toxice, intr-un proces cunoscut ca „bioremediere”.
Statisticile oficiale arata ca o treime dintre locuitorii capitalei Indiei merg pe jos pana la locul de munca, in conditii ostile si nesigure, aflandu-se intr-un conflict constant cu traficul motorizat. New Delhi se intinde pe 1.500 de kilometri patrati si daposteste 17 milioane de locuitori.
Foto: CNN, pkonweb.com