Calitatea apelor de imbaiere s-a imbunatatit in 2008

Calitatea apelor de imbaiere din Romania s-a imbunatatit consistent, avand in vedere ca din 49 de zone de imbaiere, numai 2% nu au fost conforme in 2008, fata de 20% cate erau in 2007, arata Raportul Comisiei Europene privind calitatea apelor de imbaiere.

Romania a raportat datele de monitorizare a apelor de imbaiere pentru
al doilea an consecutiv, prin Ministerul Sanatatii, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti si autoritatile de sanatate publica judetene, care au delimitat si zonele de imbaiere, ce vizeaza exclusiv zona costiera.

Conform legislatiei in vigoare, HG nr. 546/mai 2008 care transpune Directiva Europeana 76/160/EEC privind calitatea apelor de imbaiere, in prezent, Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR) are atributii de a prognoza si de a gestiona poluarile pe termen scurt, situate in proximitatea zonelor de imbaiere si daca acestea pot influenta direct calitatea apei in zona natural amenajata pentru imbaiere.

De asemenea, ANAR trebuie sa si informeze publicul, cu privire la datele furnizate de autoritatile de sanatate publica, in ceea ce priveste zonele de imbaiere si calitatea acestora si, dupa caz, interdictia temporara a imbaierii. Informarea publica se face inclusiv prin colaborare interinstitutionala intre toate autoritatile responsabile.

Conform Raportului Comisiei Europene, este apreciat suportul nemijlocit, precum si campaniile de informare publica pe care ANAR le-a derulat pe parcursul anului 2008. In mod special, sunt nominalizate campaniile „Sa pastram apele curate!”, derulata la nivel national de ANAR si in cadrul careia a fost organizat, prin Directia Apelor Dobrogea Litoral, un workshop la care au participat peste 40 de jurnalisti din toata tara.

De asemenea, este apreciat impactul pozitiv pe care l-au avut campaniile de constientizare publica derulate de Nationala „Apele Romane”, prin Directia Apelor Dobrogea Litoral, „Respecta plaja!”, parte a proiectului romano-olandez „Implementarea noilor politici de management al plajelor din zona costiera” si campania de ecologizare a plajelor derulata de Directia Apelor Dobrogea Litoral, impreuna cu ONG Mare Nostrum. In plus, Comisia Europeana recomanda continuarea acestor campanii la un nivel mai extins si mai complex.

Conform Directivei Europene, in 2011, ANAR elaboreaza in comun cu autoritatile de sanatate publica profilul apelor de imbaiere, iar, la sfarsitul lui 2015, se va realiza, prima clasificare a apelor de imbaiere.

Foto: wordpress.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri