Gabriel Resources, actionarul majoritar al proiectului minier Rosia Montana, a finalizat o majorare de capital de 117 milioane dolari canadieni (103 milioane dolari SUA), fondurile urmand sa fie investite in proiect dupa reluarea procedurii de autorizare de la Ministerul Mediului. "Suma obtinuta in urma operatiunii va fi utilizata pentru cumpararea de proprietati, dupa ce procedura de evaluare pentru acordul de mediu va fi reluata la Ministerul Mediului", a declarat, ieri, directorul general al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Dragos Tanase.
RMGC, detinuta in proportie de 80% de Gabriel Resources, respectiv 20% de statul roman, este compania care dezvolta proiectul minier. La majorarea de capital, finalizata saptamana trecuta, au participat un sindicat de brokeri de investitii condus de Cormark Securities si RBC Capital Markets (divizie a Royal Bank of Canada), care include fondul Canaccord Capital Corporation, precum si actionari importanti ai Gabriel, respectiv Electrum Strategic Holdings si fondul de investitii Paulson & Co., controlat de miliardarul american John Paulson. In urma finalizarii operatiunii, Electrum Strategic Holdings si Paulson & Co. detin cate 19,99% din actiunile Gabriel Resources, iar grupul minier Newmont, al doilea mare producator de aur la nivel mondial, controleaza 16,4% din titluri.
Gabriel Resources si RMGC au demarat activitatea pentru dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana in urma cu peste zece ani, iar singura autorizare esentiala care nu a fost inca obtinuta este acordul de mediu. Procedura de evaluare a proiectului pentru acordul de mediu a fost suspendata, in 2007, printr-o decizie a Ministerului Mediului, condus la acea data de Attila Korodi.
Compania evalueaza proiectul la 7,5 miliarde dolari (valoarea de piata a minereurilor de aur si argint ce vor fi extrase) si sustine ca impactul pozitiv al proiectului Rosia Montana asupra economiei romanesti se va cifra la patru miliarde de dolari – 1,8 miliarde dolari la bugetul de stat, prin fiscalizarea companiei (taxe, impozite, redevente etc.), respectiv 2,2 miliarde dolari rulate in economie prin achizitia si contractarea de bunuri si servicii conexe proiectului. Castigul net obtinut de investitori este evaluat la circa 1,3 miliarde dolari.
Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona de la Rosia Montana. In urma studiilor realizate in zona, specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 tone aur si 1.600 tone argint.