Buna Ziua Iasi: Mii de gropi de gunoi ilegale in judet

Judetul Iasi se afunda in gunoi. Iesenii dau dovada de inconstienta si de nepasare totala si nu realizeaza care sunt urmarile neinchiderii sutelor de gunoi care au invadat in timp judetul Iasi. Reprezentantii Comisariatului Garzii de Mediu au observat cu stupoare ca in locul celor doua – trei gropi dintr-o singura comuna, inchise din cauza directivelor Uniunii Europene, au aparut peste noapte alte cateva sute.

Fenomenul a aparut din cauza iesenilor care au preferat sa isi transforme propria curte in groapa de gunoi. "Cele trei gropi de gunoi inchise de noi s-au transformat in alte 500. Acum, fiecare isi face groapa de gunoi in curtea lui. Problema depozitelor de gunoi de pe raza judetului este una grea. A existat o totala nepasare si o lipsa de respect fata de pamantul din localitati", a explicat Ovidiu Laicu, directorul coordonator al Garzii de Mediu Iasi.

Reprezentantii institutiei de control au explicat faptul ca astfel de situatii s-au intalnit in comune precum Coarnele Caprei, Alexandru Ioan Cuza, Harmanesti. In conditiile in care inchiderea gropilor de gunoi a insemnat pentru unele comune o adevarata incercare, pe masa guvernantilor se afla un proiect prin care se incearca acordarea unui ajutor autoritatilor locale.

Conform unui proiect al Ministerului Mediului, autoritatile locale vor avea posibilitatea de a primi bani de la Fondul de Mediu pentru a indeplini cerinta Uniunii Europene, legata de inchiderea depozitelor de gunoi. Teoretic, primariile vor putea primi sprijin financiar in scopul accelerarii operatiunilor de inchidere a gropilor de gunoi. Desi se stia de aceasta masura de mult timp, sunt primarii care nici macar nu au prevazut in acest an inchiderea gropilor de gunoi. De asemenea, in medie, costurile pe care o familie ar trebui sa le suporte cu transportul deseurilor sunt destul de mici.

Conducerea institutiei sustine ca s-ar plati in medie maxim 5 lei pe familie pentru transportul deseurilor menajere la depozitele legale din judet si nu numai. "Dupa calculele noastre, o familie nu ar trebui sa plateasca mai mult de 3,5 – 5 lei pe luna pentru transportul deseurilor", a explicat Ovidiu Laicu.

spot_img

Ultimele știri