Bucurestenii care doresc un mediu mai curat pot apela la eco-politisti

Bucurestenii care doresc sa traiasca intr-un mediu mai curat si care s-au simtit pana in prezent neputinciosi in fata lipsei de bun simt a concetatenilor lor pot lua de acum inainte masuri, sesizand telefonic sau in scris echipe de eco-politisti gata sa intre in actiune si sa vina la fata locului, pentru a constata existenta gramezilor de gunoi sau devastarea spatiului verde, informeaza Agerpres.

Chiar daca nu pot aplica amenzi sau alte sanctiuni, eco-politistii pot veni in sprijinul celor care se simt deranjati de un mediu in care nu mai pot respira si, daca este cazul, pot sesiza, la randul lor, Politia comunitara, Garda de Mediu sau alte organe abilitate.

Initiativa constituirii primului lot de 45 de voluntari eco-politisti apartine presedintelui Partidului Initiativa Nationala, Lavinia Sandru, si presedintelui organizatiei Partidului Social Democrat din sectorul 1, viceprimarul Dan Tudorache. Cei doi coordoneaza la nivel national, respectiv la nivelul sectorului 1, programul "Ecologica 2009" din care face parte primul program lansat efectiv luni, la Universitatea ”Bioterra” din Capitala si intitulat "Eco-Politia".

Proiectul este realizat in parteneriat cu Ministerul Mediului si cu Loteria Romana. Pentru inceput, "Eco-Politia" se va desfasura pe teritoriul sectorului 1, dar Dan Tudorache spune ca ajutorul eco-politistilor nu va fi refuzat celorlalti apelanti. Cei doi coordonatori au promis ca programul va fi extins in perioada urmatoare, astfel incat toti bucurestenii sa beneficieze in mod operativ de interventia eco-politistilor.

Atat Lavinia Sandru, cat si Dan Tudorache au subliniat ca prin programul "Ecologica 2009" doresc sa-i sensibilizeze pe tineri si nu numai sa traiasca intr-un mediu mai curat si sa le pese de locul in care acestia respira in fiecare zi. Proiectul-pilot "Eco-Politia" este corelat cu cerintele Uniunii Europene, la nivelul careia exista foarte multe actiuni de voluntariat care ii responsabilizeaza pe cetateni.

"Sectorul 1 este sectorul cu cea mai mare suprafata din Bucuresti si are totodata cea mai mare suprafata verde care trebuie pastrata si protejata, pentru ca fiecare dintre noi are nevoie de oxigen", a argumentat Dan Tudorache.

"Fie ca sunt sunati la telefon, fie ca se trimit scrisori la adresele noastre, echipele de eco-politisti se deplaseaza acolo unde sunt chemati. S-ar putea sa fie chemati, de exemplu, pentru un spatiu verde neamenajat si, in urma discutiilor cu coordonatorul sectorului 1, se pot lua masuri, sa fie mobilizati oamenii din jur", a precizat Lavinia Sandru.

Din staff-ul de eco-politisti fac parte, intre altii, reprezentanti ai societatii civile. Medicul Oana Rotaru isi doreste sa militeze in acest staff din doua motive: pentru ca are un baietel pentru care isi doreste ”sa nu traiasca in cea mai murdara capitala din Europa”, dar si pentru ca statisticile arata o crestere ingrijoratoare a bolilor provocate de poluarea din Bucuresti.

Echipa de eco-politisti s-a deplasat in Parcul bucurestean Bazilescu, unde a inmanat cetatenilor o scrisoare care va ajunge, in perioada urmatoare, la toti bucurestenii care locuiesc in sectorul 1. Prin intermediul acestora, coordonatorii "Ecologica 2009" supun atentiei cetatenilor obiectivele principale ale acestui program si ii informeaza despre faptul ca echipele de eco-politisti sunt gata sa raspunda apelurilor acestora.

Tot prin intermediul scrisorii, bucurestenii afla si adresa si numerele de telefon la care pot fi apelati eco-politistii: Calea Victoriei nr. 216, sector 1, Bucuresti, telefoane – 021.212.55.04 sau 021.212.55.05.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri