Bucate locale, traditii si cultura la primul festival dedicat Deltei

"D’ale gurii Dunarii", primul festival care promoveaza traditiile si obiceiurile locale si sprijina eco-turismul si turismul cultural in Delta Dunarii a debutat sambata. Sase comunitati au venit sa-si prezinte cele mai alese bucate si sa castige unul dintre cele trei premii puse in joc, marele premiu Ursus, premiul special eJobs si premiul Radu Anton Roman, oferit de Salvati Dunarea si Delta (SDD), organizatoarea festivalului.

Echipa din localitatea Sarichioi este cea care a castigat marele premiu Ursus. Reprezentantii localitatii au concurat sambata pentru utilarea salilor de cursuri din scola nou renovate din localitate si au castigat cei 3.000 de euro. Echipa din Sarighiol de Deal a obtinut premiul al doilea si 2.000 de euro pentru modernizarea caminului cultural din localitate, iar echipa din Crisan a luat premiul al treilea si va contribui cu cei 1.000 de euro castigati la renovarea bisericii din comuna.

La competitie au mai participat echipa din Sfantu Gheorghe, pentru un proiect de extindere a spatiilor verzi in zona, echipa Jurilovca, pentru infiintarea unui muzeu satesc multicultural si echipa din Mahmudia pentru dezvoltarea atelierului de impletit papura.

"Acest festival este un pretext pentru a scoate preparatele traditionale de aici la suprafata, pentru a-i ajuta pe oameni sa le atesteze si sa le vanda in restul tarii si chiar in Europa. Toata aceasta bucatarie arheologica trebuie redescoperita si vanduta", a subliniat Liviu Mihaiu, presedintele SDD.

Evenimentul a reprezentat un prilej si pentru autoritatile si persoanele publice care doresc sa atraga atentia asupra problemelor existente in biosfera Delta Dunarii, ca Silvian Ionescu, Mircea Dinescu sau Dan Bitman.

"La locul din care izvoraste Dunarea merg anual mii de turisti sa vada un firicel de apa. Cum se explica faptul ca delta acestui fluviu european a ajuns in situatia in care este astazi”, a tras un semnal de alarma Mircea Dinescu.

Editia din acest an a festivalului gastronomic reprezinta un pilot, au aratat organizatorii. Dorinta acestora este ca acest tip de eveniment, in care sunt promovate traditiile si bucatele din Delta Dunarii sa se intample in fiecare an si cu timpul sa devina un festival international.

Text: Oana Neneciu / Green Report
Foto: Anita Vizireanu / Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri