Asociatia "Green" va organiza la inceputul saptamanii viitoare un miting de protest impotriva mirosului emanat de la un complex de crestere a porcilor din Braila, care apartine presedintelui Patronatului Roman al Carnii de Porc, informeaza Agerpres.
Potrivit presedintelui Asociatiei "Green", Dan Paun, administratorul complexului de crestere a porcilor, Gheorghe Caruz, "sfideaza si dispretuieste populatia intregului municipiu’, prin mirosul emanat de societatea sa zootehnica. Omul de afaceri Gheorghe Caruz este acuzat de braileni, de mai multi ani, ca societatea pe care o administreaza polueaza aerul din municipiu, iar subiectul a fost luat in discutie in ultima sedinta de consiliu local.
"Trebuie sa avem intelepciunea sa gasim echilibrul in aceasta problema. Este adevarat ca mirosul este dezagreabil, dar trebuie sa ne gandim ca nu ne putem permite sa dispara 200-300 de locuri de munca, cat exista in momentul de fata la complexul de crestere a porcilor", a declarat primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu. Potrivit sefului Garzii de Mediu, Viorel Dragomir, complexul de porci se afla in procedura de revizuire a autorizatiei integrate de mediu, procedura care dureaza de un an de zile, ceea ce insemna o perioada foarte mare pentru obtinerea acestui gen de avize.
‘Actuala autorizatie integrata de mediu, in baza careia isi desfasoara activitatea, are niste termene foarte generoase din punctul de vedere al societatii. Cu alte cuvinte, masurile pe care ei trebuie sa le indeplineasca in ceea ce priveste protectia mediului si respectarea planului de investitii in vederea protectiei mediului sunt foarte generos trecute, fara a exista in cadrul unei verificari clare privind intervalul de timp sau valoarea investitiei", a declarat Dragomir.
Gheorghe Caruz are termen pana in 2011 sa rezolve problemele de mediu, investitii care se ridica la peste 800 mii euro, iar potrivit Comisariatului Braila al Garzii Nationale de Mediu acesta este in grafic cu implementarea acestor obiective. Autorizatia de mediu eliberata pentru complexul de porci prevede obligativitatea de a se realiza, o data pe an, analize de laborator care sa arate concentratia de amoniac si de hidrogen sulfurat, substante care produc mirosul neplacut in hale si pe platforma de depozitare a dejectiilor animale.