Becul de 100W este istorie

De marti, niciun magazin din Romania nu mai introduce la vanzare becuri incandescente de 100W, iar pana in 2012, toate becurile cu filament vor deveni istorie, fiind inlocuite de becurile economice. Cu toate acestea, magazinele au dreptul de a comercializa in continuare becurile existente pe stoc, pana la epuizarea lor.

Retragerea becurilor cu filament de pe piata se va face treptat: din 2010 vor disparea cele de 75W, din 2011 cele de 60W, iar in 2012 vor fi scoase de la vanzare si cele de 45W si 40W.

Chiar daca sunt de cel putin trei ori mai scumpe in comparatie cu becurile incandescente, lampile economice au o durata de viata de peste 6.000 de ori mai mare si consuma mult mai putina energie pentru acelasi rezultat.

“In cazul becurilor economice, este mult mai scumpa tehnologia de fabricatie decat in cazul celor cu filament. In Romania, in ultimii trei ani au crescut foarte mult vanzarile la becuri economice, lumea se indreapta spre ele in mod natural. Daca va uitati acum in magazine, rafturile sunt ocupate mai ales de becuri fluorescente”, a declarat pentru Green Report Costin Cunesteanu, marketing manager Philips.

Becurile economice si-au castigat deja adepti printre romani, unii dintre ei fiind hotarati sa nu mai foloseasca niciodata becuri cu filament. La polul opus se afla persoanele care nu pot renunta la obisnuinta de a cumpara becuri clasice, care sunt nemultumiti de calitatea si performanta becurilor economice sau de pretul acestora.

Becurile de 100W, mai scumpe la vedere

In hipermarketuri, clientii cauta fara succes becurile de 100W, care au fost deja scoase de la vanzare. In timp ce unii aleg becurile economice, altii cumpara tot becuri clasice, insa de 70W sau 40W.

“De ce sa reduca consumul de energie? Exact asta si trebuie, sa consumam. Mie mi se par mult mai bune becurile clasice. Le-am schimbat o data in toata casa, am zis sa salvez planeta, am avut o ratacire, dar acum le-am schimbat, ca nu imi placeau si sunt si mai scumpe”, a declarat pentru Green Report Mircea Seicu, de 32 de ani, care si-a pus in cosul de cumparaturi aproximativ zece becuri cu filament.

“Este o idee buna. Acasa am schimbat de mult becurile, iar acum am numai economice. Ca diferenta de pret, e drept ca au un pret mai mare, insa dureaza ani intregi. Mie, sincer, nu imi influenteaza cu nimic viata si nici nu mi se pare ca sunt mai bune sau mai proaste decat cele clasice“, spune Loredana, de 31 de ani.

Principalele motive pentru care unii romani sunt reticenti fata de becurile ecologice sunt pretul si calitatea luminii pe care o produc. De asemenea, unii dintre ei sustin ca au avut experiente neplacute cu becuri economice scumpe, care s-au stricat intr-un timp foarte scurt.

„Drept sa spun, eu le folosesc pe cele vechi, nu pe cele economice. Acestea oricum se strica foarte repede. Am avut acasa si dupa o luna nu au mai mers. Mi se pare o diferenta si la calitatea luminii. Sunt mai bune cele obisnuite“, ne-a spus Ileana, de 49 de ani.

“Da, este o idee buna, eu am deja acasa becuri economice. Imi plac mai mult cele economice, au o lumina mai buna si mi se par o investitie buna, pentru ca tin mai mult”, considera Maria, de 24 de ani.

Nemultumirile bucurestenilor apar si din cauza faptului ca nu au fost anuntati ca nu vor mai gasi in magazine becurile cu care erau obisnuiti. „Am auzit, insa niciun minister nu isi asuma responsabilitatea de a anunta populatia. Le scot de la vanzare, dar trebuie sa fie anuntati cetatenii, ca suntem in UE si trebuie sa ne conformam regulilor UE inainte de a face un asemenea pas. Eu am acasa becuri economice si mi se par bune, ca au o durata de viata mai lunga si singura diferenta mi se pare culoarea luminii”, a declarat Oriana Dinca, 23 de ani.

Pe de alta parte, producatorii de becuri sustin ca urmaresc sa obtina o calitate cat mai satisfacatoare a becurilor economice, astfel incat consumatorii sa nu simta nicio diferenta intre acestea si becurile clasice.

“Sigur, volumul vanzarilor nu este la fel de mare, pentru ca becurile economice au o durata de viata mai mare. Ce ne interesaza pe noi este comparatia in ce priveste termenii luminosi. Becurile economice acopera toata gama de becuri clasice: sa aiba acea lumina galbena, sa se potriveasca la marime, sa poata fi folosite la corpurile de iluminat samd”, a adaugat Costin Cunesteanu.

Magazinele, pregatite din timp

Chiar daca magazinele mai pot vinde inca becurile de 100W pe care le au pe stoc, acestea sunt de negasit pe rafturi. “Le caut, dar nu le gasesc. Poate au venit altii si le-au luat. Le prefer pentru ca sunt mai ieftine. Vad ca aici sunt numai de 60, 70W. Becurile economice mi se par bune si initiativa UE este foarte buna, insa sa le lase pe alea mai ieftine, pentru bugetul nostru”, a declarat doamna N. Evuta, de 48 de ani.

Marile lanturi de magazine au redus de mult comenzile pentru becuri de 100W si si-au extins oferta de becuri economice, pentru a se conforma cererii.

“Am redus sortimentatia la becurile cu incandescenta cu mult inainte pentru a fi pregatiti pentru momentul intrarii in vigoare a directivei europene. Pana la terminarea stocurilor pot ramane la vanzare vechile tipuri de becuri, dar stocurile sunt foarte mici deoarece de mai mult timp nu au mai fost facute achizitii pentru ele”, a declarat pentru Green Report Adriana Pita, director Corporate Communication & PR al lantului de hipermarketuri Real.

La randul sau, IKEA s-a conformat trendului si obligatiilor europene, iar anul acesta a inceput sa elimine treptat de la vanzare becurile cu incandescenta. "Pana in 2010 vom elimina din gama de produse absolut toate tipurile de becuri conventionale", a declarat pentru Green Report Cornel Oprisan, retail manager IKEA Romania.

In prezent, clientii IKEA au de ales intre patru tipuri de surse de iluminat: becuri economice, becuri cu halogen, LED-uri si becuri conventionale. In oferta magazinului, diferenta medie de pret intre un bec economic si unul conventional este de 2,5 lei.

In ultimul an, clientii IKEA au preferat becurile economice, care au fost printre cele mai bine vandute produse din magazin, cu peste 200.000 de bucati. Mai mult decat atat, in cadrul unei campanii de promovare a reciclarii surselor de iluminat, clientii care aduc la IKEA cinci becuri conventionale pentru a fi reciclate primesc in schimb un bec economic.

Becurile economice nu se recicleaza in Romania

Pentru firmele care se ocupa de reciclarea becurilor, directiva UE va insemna un volum mai mic de deseuri, insa o raspandire mai mare a acestora pe teritoriul tarii. “Pe masura ce se vor epuiza becurile clasice din locuinte, se vor vinde mai multe becuri economice. Asta inseamna ca, per ansamblu, cantitatea de deseuri va scadea, insa va creste numarul de becuri economice din casele cetatenilor si va fi nevoie de extinderea retelei de colectare a becurilor uzate”, a declarat pentru Green Report Raul Pop, director general Recolamp. El a adaugat ca becurile economice sunt mult mai dificil de reciclat, deoarece contin mercur si metale grele, iar firma este nevoita sa le transporte pana in Germania pentru a fi tratate, deoarece in Romania nu exista centre specializate in reciclarea acestui tip de becuri.

O scurta istorie a becului

1815 – Un chimist englez pe nume Sir Humphrey Davy a inventat unul dintre primele filamente, fabricat din platina. Peste cinci ani, a conectat doua fire la o baterie si a atasat o fasie de carbune la celalalt capat al firelor. Carbonul a inceput sa straluceasca, devenind astfel prima lampa electrica.

1820 – Warren de la Rue a creat un dispozitiv format dintr-un tub vidat, cu filamentul in interior. Acesta este predecesorul globului rotund al becurilor pe care le vedem zi de zi.

1855 – Sticlarul german Heinrich Geissler fabrica tubul Geissler.

1854 – Heinrich Gobbel inventeaza prima lampa incandescenta, trimitand curent electric printr-un filament de bambus aflat intr-un glob de sticla.

1878 – Joseph Swan breveteaza o structura luminoasa de scurta durata, dar se decide sa nu demonstreze calitatile inventiei sale pana cand nu o imbunatateste considerabil, adica peste 20 de ani.

1875 – Warren si Evans isi breveteaza “globul cu gaz” si revendica drepturile asupra inventiei becului. Nu primesc suport financiar, iar Edison le cumpara brevetul si aduce imbunatatiri importante structurii lor luminoase.

1879 – Joseph Swan face o demonstratie a unui bec care arde timp de 13 ore si jumatate. De asemenea, Thomas Edison fabrica un bec care arde timp de 40 de ore, bazat pe designul cumparat de la Warren si Evan.

1882 – Nikola Tesla foloseste un camp electric cu frecventa crescuta si lampi fluorescente cu ardere incetinita, precum si lampi cu neon, pe care le expune la World Columbian Exposition.

1902 – Peter Cooper Hewitt face o demonstratie a lampii cu vapori de mercur.

1912 – General Electric incepe sa comercializeze becuri incandescente cu filament din tungsten.

1911 – Francezul Georges Claude inventeaza lampa cu neon.

1930 – H.J. Round si Oleg Vladimirovici Losev produc primele diode in stare solida care emit lumina.

1927 – Edmund Germer breveteaza lampa fluorescenta.

1959 – Elmer Fridrich si Emmet Wiley inventeaza si breveteaza lampa cu halogen.

1962 – Nick Holonyak Jr. elaboreaza prima dioda emitatoare de lumina cu spectru vizibil.

1991 – Phillips a inventat un bec fluorescent care arde pana la 60.000 de ore.

2007 – Legea energiei,care prevede scoaterea de pe piata a becurilor incandescente pana in 2016, este aprobata de Congresul american. (sursa: Raul Cazan, Earth Day Network)

Text de Carmen Albisteanu/Green Report
carmen.albisteanu@green-report.ro
Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri