Banca Mondiala (BM) va sprijini Romania sa liberalizeze piata energiei si sa atinga obiectivele strategiei europene de sporire a ponderii energiei regenerabile in consumul energetic national, asa-zisa strategie 20-20-20, se arata in Strategia de Parteneriat cu Romania, elaborata si data publicitatii de catre BM, informeaza Agerpres.
De asemenea, Banca va ajuta Romania sa aplice directivele UE privind Calitatea Apei si Nitratii, sa reduca vulnerabilitatile de mediu, sociale si economice fata de dezastrele naturale si tehnologice. IFC (compania de investitii a Grupului Bancii Mondiale) va acorda imprumuturi pentru a sprijini dezvoltarea eficientei energetice si va investi in proiecte de energii regenerabile (eoliene si/sau biomasa).
Desi implicarea BM in acest domeniu a mai scazut si actualmente se concentreaza in special pe reabilitarea unei hidrocentrale electrice, inchiderea minelor intr-o maniera care sa respecte cerintele de mediu si stimularea activitatilor economice in zonele miniere, Banca Mondiala ar putea lua in considerare sustinerea procesului de privatizare la restul companiilor energetice si miniere, daca statul va lua decizia de a le privatiza. BM a luat recent decizia de a sprijini companiile romanesti care au nevoie de asistenta (grant GEF) pentru introducerea de tehnologii eficiente energetic.
Pentru a-si atinge obiectivele, Guvernul Romaniei cauta solutiile potrivite pentru adaptarea dimensiunii sectorului minier ramas in functiune fata de cerintele dezvoltarii sectorului energetica, afirma Banca Mondiala in Strategia de Parteneriat cu Romania.