Primul ministru australian Kevin Rudd a dat ca exemplu pentru Australia votul Camerei Reprezentantilor din SUA pentru reducerea poluarii industriale, informeaza Reuters. Si in China este laudata initiativa americana, dar se cer masuri mai drastice, potrivit agentiei Xinhua.
Guvernul lui Kevin Rudd se lupta pentru aprobarea de catre Parlament a propriei scheme de limitare a emisiilor de gaze, inaintea summitului de la Copenhaga din decembrie.
„Acestea sunt vesti bune pentru lume”, a spus Rudd. „Si nu pot decat sa ii indemn pe cei care intarzie actiunea in Parlamentul Australiei sa priveasca spre ce se intampla in Statele Unite”, i-a invitat Rudd pe opozantii schemei sale guvernamentale de lupta impotriva reducerii emisiilor de carbon.
Guvernul australian doreste ca schimbul de carbon sa inceapa in 2010, fortand industriasii sa plateasca pentru a putea polua, si urmareste ca sistemul sa fie gata inaintea summit-ului de la Copenhaga, unde se va semna un protocol post-Kyopto de reducere a emisiilor de carbon. In acelasi timp, opozitia conservatoare din Autralia doreste sa intarzie deciziile asupra schemei cap-and-trade pana la sfarsitul intalnirii de la Copenhaga.
Atat in Australia, cat si in Statele Unite, criticii schemei cap-and-trade spun ca cei care sprijina ideea subestimeaza costurile implicate si supraestimeaza beneficiile economice si pe cele asupra mediului.
Si seful deputatilor din Comisia Nationala pentru Dezvoltare si Reforma din China, Xie Zhenhua, lauda initiativa Statelor Unite si spera ca americanii sa ia masuri si mai puternice pentru a limita emisiile de carbon, potrivit agentiei Xinhua.
„Credem ca trebuie sa evaluam in mod pozitiv legea, dar in abordarea schimbarilor climatice, in special in problema limitarii emisiilor, daca Statele Unite ar lua masuri mai pozitive si mai puternice, acest lucru ar da un impuls si mai mare summit-ului de la Copenhaga de la finele anului”, a precizat Zhenhua.
Legea, numita Actul American pentru Energie Curata si Securitate, lupta pentru reducerea si stoparea emisiilor si pentru limitarea dependentei tarii de petrol strain. Actul de la Washington a trecut la limita de Camera Reprezentantilor si trebuie sa mai treaca de Senat.
Foto: www.topnews.in