Patru proiecte de educație pentru mediu transformă copiii în modele de urmat 

Concentrația de dioxid de carbon din atmosfera noastră este cea mai mare din ultimii 3 milioane de ani, iar emisiile globale ating niveluri record. Iulia Andreea Sîrb, de la Banca pentru Alimente Cluj, scrie despre impotanța proiectelelor de educație pentru mediu, într-un nou articol de opinie pentru Green Report. 

Dar cum ne afectează asta pe noi? Nivelul mării este în creștere, recifele de corali mor și începem să vedem clar impactul schimbărilor climatice care ne pune viața în pericol prin valuri de căldură și riscurile securității alimentare.

Ce putem face? Un studiu american arată că aproape 7 din 10 din totalul tinerilor din generatia Z (cei născuți între 1997 – 2012) spun că sunt îngrijorați de situația viitorului atunci când citesc informații online despre încălzirea climatică. În ultimii ani, tineri din toată lumea ies în strada pentru a-si exprima îngrijorarea în legătură cu accelerarea încălzirii globale și îndeamnă liderii lumii să găsească soluții pentru salvarea planetei. 

Mobilizarea acestora din întrega lume arată că generațiile tinere pot avea o foarte mare putere de exemplu pentru cei din jurul lor dar mai ales pentru cei care trebuie să fie luați la răspundere. Tinerii care înțeleg impactul lor asupra mediului sunt activiști, reduc consumul excesiv al cărnii sau încearcă să își limiteze consumul de plastic. Iar mesajul lor e simplu – vor să găsească și să vadă speranța unui viitor sustenabil.

În Ianuarie 2022 a fost anunțat că elevii vor învăța în școlile din România despre schimbările climatice și cum să protejeze mediul. Este o dată și o strategie care apare târziu în rândul sistemului de educație. Dar între timp există numeroase proiecte independente care au ca scop educarea copiilor de generală și liceu despre problemele încălzirii globale.

Patru proiecte care îi transforma pe copii în agenți ai schimbării:

  • Turdenii Reduc Risipa Alimentara

Un proiect implementat de Banca Pentru Alimente Cluj, și-a propus educarea a 300 de elevi în cadrul a 10 ateliere în 3 licee din Turda. Au plasat și afișe educaționale pentru informarea elevilor și profesorilor. 

60 de elevi dintre cei 300 de participanți la ateliere au fost selectați pentru a forma un Club local de Cavaleri anti-risipă. Scopul clubului este de a aduna resturi alimentare pentru compost în perioada proiectului dar și de a asigura continuitatea proiectului pe termen lung în lupta împotriva risipei alimentare. Trei cutii de compost vor fi amenajate la cele trei licee partenere ce vor fi în grija elevilor. 

  • Respect pentru resurse

Singura cale de reacție eficientă pentru a preveni schimbările climatice e să construim reziliență, iar primul pas în această direcție o constituie reziliența prin educație,” spun membrii Food Waste Combat.

Aceasta a fost motivația lor când au creat cursul “Respect pentru Resurse” care funcționează în prezent ca un opțional la decizia școlii și adresează nevoia de educare precoce pe subiecte ce definesc și amenință lumea de azi: schimbările climatice, risipa alimentară si managementul deșeurilor.

Cursul explorează legăturile dintre mediu, economie și societate și este gândit ca o serie de activități care vizează dezvoltarea de competențe transversale, de management eficient, gândire critică, reziliență, cetățenie activă și autonomie. 

  • Act to Change the Future

Trei luni de traininguri și activități, organizate de Youth for European Society – YES, în care s-a dezbătut alături de elevii de clasa a 7-a din Craiova subiecte precum un stil de viață sănătos, sustenabilitate, ecologie și eficiență energetică. Elevii au avut de realizat în echipe un plan ce poate transforma școala lor într-o școală „verde”.

Datorită muncii și dedicării celor 20 de elevi, școala lor va beneficia de un sistem fotovoltaic complet devenind o școală alimentată cu energie 100% verde.

  • Craiova reciclează – Devino selectiv!

Proiectul celor de la Asociația pentru Tineri Streets dorește familiarizarea cetățenilor Craiovei cu conceptul de colectare selectivă, informarea corectă a acestora și motivarea lor pentru a contribui la calitatea mediului și a vieții în propriul oraș. 

Scopul este responsabilizarea și activarea spiritului de inițiativă în rândul cetățenilor, adaptarea acestora la beneficiile aduse mediului de separarea deșeurilor pe categorii. 100 de elevi, 60 copii preșcolari, locatarii din 5 blocuri turn vor fi motivați să colecteze selectiv.

Tu ce proiecte de educație cunoști?  

Iulia Andreea Sîrb este marketing coordinator – Banca Pentru Alimente Cluj. Pasionată de sustenabilitate, cu dorința de a ajuta și a avea un impact, Andreea lucrează în domeniul comunicării, ajutând organizațiile non-guvernamentale în strategiile lor și în crearea de conținut pe rețelele lor de socializare.

Tematici: risipa alimentară, bănci pentru alimente, donații.

 

De aceeași autoare:

Asociațiile non-profit pot primi donații alimentare pentru beneficiarii lor

Colecte de alimente. Ce sunt ele și cum ajută oamenii în nevoie?

Produsele pentru refugiați. Cum ajung la ei, cu ajutorul băncilor pentru alimente 

Ce pot face agenții economici pentru a reduce risipa alimentară?

spot_img

Ultimele știri