Liderii a patru mari orașe, Paris, Mexico City, Madrid și Atena, au declarat că vor interzice utilizarea tuturor vehiculelor cu motoare diesel până în 2025, informează BBC.
Potrivit sursei citate, cele patru municipalități vor oferi stimulente pentru utilizarea vehiculelor alternative și vor încuraja mersul pe jos și cu bicicleta. Declarațiile au fost făcute în Mexic, în cadrul bienalei C40, eveniment care reunește primarii celor mai mari orașe din lume.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 92% din populația mondială trăiește în zone unde nivelul calității aerului nu corespunde nivelurilor fixate de OMS privind calitatea aerului ambiant pentru particule fine al căror diametru este de sub 2,5 microni (PM2.5).
Limitele stabilite de OMS pentru aceste particule sunt în medie anuală de 10 ľg/m3 (micrograme pe metri cub). PM2.5 cuprind poluanți precum sulfați, nitrați de cărbune ce pătrund adânc în plămâni și în sistemul cardiovascular și care reprezintă un risc grav pentru sănătatea omului.
Cât stăm la semafor inhalăm 25% din poluanții atmosferici
Potivit unui studiu realizat de doi cercetători ai Universității Surrey din Anglia, atunci când așteptăm culoarea verde la semafor inhalăm un sfert din cantitatea totală de poluanți la care suntem expuși zilnic.
Oamenii de știință britanici au descoperit că nivelul de particule în suspensie la semafor este de 29 de ori mai mare decât în cazul porțiunilor de drum cu trafic rutier fluent. Pentru a reduce cât de mult posibil gradul de expunere, ferestrele trebuie ținute închise, iar ventilația oprită sau mutată pe funcția de circulare a aerului din interior.
De asemenea, păstrarea unei distanțe mai mari față de vehiculul din față este și ea indicată, iar pentru a reduce și mai mult gradul de poluare locuitorii orașelor sunt îndemnați să folosească cu încredere transportul în comun și bicicletele și să meargă cât mai mult pe jos.