Pastravul din Romania dispare cu sau fara microhidrocentrale

Microhidrocentralele (MHC) nu reprezinta o amenintare reala pentru pestii din apele de munte, sustin membrii Asociatiei Romane pentru Microhidroenergie, reuniti astazi intr-o conferinta la Bucuresti.

In apele unde exista pastravi, constructorii de MHC sunt obligati sa amenajeze albia raului in trepte care sa poata fi parcurse de pesti in ambele sensuri.

Problema reala este insa aceea ca “in ultima suta de ani s-a creat un dezechilibru in privinta pastravului din Romania. Pastravul va disparea in mod natural, cu sau fara MHC”, considera profesorul Dan Florescu, reprezentant al Hidroelectrica.

Pentru Green Report, profesorul Florescu a explicat ca dezechilibrul pastravului a fost creat de transportul pe apa al lemnului, de pescuitul necontrolat, precum si de defrisarile necontrolate.

Acestea din urma au permis ulterior divizarea albiilor minore, cu scaderea corespunzatoare a debitelor raurilor. Singura solutie pentru salvarea populatiei de pastravi ar fi cresterea numarului de pastravarii, considera Dan Florescu.

Pe de alta parte, controversa dintre specialistii in energetica si partizanii mediului este prezenta in toata Europa, recunoaste Marko Gospodjinacki (Slovenia), presedintele Asociatiei Europene a MHC.

Vorbitorul a relatat un caz interesant din Belgia. Ecologistii ai semnalat ca pe sub o MHC trec foarte multi pesti, dintre care unii sunt ucisi la traversarea barajului. Pentru a verifica fenomenul, s-a instalat o plasa in care s-au adunat 7 pastravi morti pe an fata de mii de pesti cati strabateau zona in fiecare zi.

Pentru a salva totusi cei 7 pesti, o solutie era instalarea unui grilaj special care a cosat 40.000 de euro.

O alta solutie formulata doar in gluma a fost aceea de a lua o pusca si de a impusca 2 cormorani, “pentru ca si cormoranii manaca peste”, explica Marko Gospodjinacki.

Mihai Diac

Citeste si: 
Microhidrocentralele devin problema majora pentru autoritatile de mediu din Romania
Zona protejata a Muntilor Fagaras se transforma in santier de constructii (Video)
ONG-uri: Microhidrocentralele din Arges, fara acord de mediu actualizat
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri