Sportivii sunt mari amatori de paste, deoarece amidonul care se gaseste in acest aliment furnizeaza, in mod progresiv, energia necesara muschilor, scrie destinationsante.com.
Amidonul din paste contine glucide “lente” pe care organismul le asimileaza progresiv in comparatie cu glucidele “rapide”, absorbite aproape instantaneu, care se regasesc in orez, cartofi sau gris.
Glucidele constituie o sursa fundamentala de energie pentru organism, sunt indispensabile pentru creier, globule rosii, muschi sau ficat.
Glucidele pot fi stocate si in muschi sub forma de glicogen, gratie activitatii hormonului numit insulina. Glicogenul este apoi transformat din nou in glucoza sub actiunea unui alt hormon, glucagonul, pentru a elimina celulele atunci cand nivelul zaharului din sange devine insuficient.
Inainte de a face eforturi moderate sau sustinute, sportivii au tot interesul sa-si constituie stocuri de glicogen, polizaharida ce are o structura asemanatoarea cu cea a amidonului.
Acesta este motivul pentru care campionii, inainte cu doua sau trei zile de competitie, au “privilegiul” unui adevarat festin cu paste.
Pastele trebuie fierte insa foarte putin, ca zaharurile lente sa nu se transforme in zaharuri rapide, si sa nu fie imbibate cu sosuri grase.
Ca spaghetele fierte sa devina delicioase, este suficient putin ulei de masline si cateva foi de busuioc.