Anul acesta, de Paște, respectă tradiția, dar și mediul. Renunță la vopseaua de ouă care este plină de chimicale și folosește una oferită de natură, fă o pască numai din semințe, nu mai cumpăra lucruri inutile și stai cât mai mult timp în aer liber.
- Petrece timp în natură
Paștele este despre curățenie, revenire la viață, înnoire, iar natura este prima care sărbătorește. Paștele te duce imediat cu gândul la iarbă, verdeață, picnic, așa că evită pe cât posibil să stai în casă. Organizează o ieșire la iarbă verde împreună cu familia, rudele și prietenii și bucurați-vă de aerul proaspăt. Aveți grijă să lăsați curat în urma voastră, să fie locul exact așa cum l-ați găsit.
- Gătește cu moderație
Avem tendința ca de sărbători să gătim mult, diversificat și să mâncăm cantități de alimente care ne fac apoi să trecem direct la diete. Dacă ții neapărat să petreceți un Paște tradițional, fă din toate câte puțin, astfel încât să nu fiți tentați să mâncați fără măsură și nici să nu ajungi să arunci mâncarea. În schimb, poți să pui pe masă din belșug legumele și fructele pe care ni le oferă primăvara.
- Cadouri de la Iepuraș
O tradiție mai nouă care a pătruns în România este ca Iepurașul de Paște să le aducă celor mici cadouri. Dacă îți place această tradiție, ține cont să le cumperi ceva de care chiar au nevoie, cum ar fi hăinuțe pe care să le îmbrace la școală, încălțăminte, cărți sau jocuri creative. Nu cumpăra ceva doar pentru că e Paștele, ci mai ales pentru că cei mici au nevoie.
- Refolosește decorațiunile de anul trecut
Când îți faci cumpărăturile pentru Paște, ești foarte tentat de tot felul de decorațiuni care apar în magazine. Care mai de care mai colorate și mai haioase. Gândește-te totuși ce implicații ar avea gestul tău de a cumpăra unele noi, câte noxe au fost emise pentru fabricarea lor, și folosește-le pe cele de anul trecut care sigur sunt într-o stare perfectă. Poți, eventual, să le adaugi o fundă sau o panglică și ți se va părea că sunt noi.
- Ouă colorate natural
Vopseaua pentru ouăle de Paște conține aditivi alimentari, iar unele sunt chiar pe bază de plumb. Acestea pot da probleme ale pielii, alergii sau chiar boli ale tubului digestiv, așa că te provocăm ca anul acesta să vopsești ouăle în mod natural. Folosește ingrediente pe care ți le pune natura la dispoziție.
E drept că unele culori necesită o perioadă mai lungă pentru fixare (chiar și o noapte) și adăugarea câtorva picături de oțet, dar rezultatul este unul care nu-ți va afecta sănătatea și nici mediul.
Iată cum poți obține diferite culori:
Roz deschis: suc de sfeclă
Roșu: coji de ceapă roșie, boia de ardei
Albastru: varză roșie
Portocaliu deschis: coji de ceapă galbenă
Galben: pătrunjel, urzică, turmeric
Verde: spirulină, iarbă, spanac
Violet: fructe de pădure închise la culoare (mure, afine), vin roșu
Lavandă: suc de grapefruit roșu
Maro: cafea
- Pască raw
O pască bio ar trebui făcută numai din ingrediente naturale, cu ouă de țară, de la găini crescute numai cu iarbă. O pască raw, în schimb, trebuie făcută numai din semințe și tărâțe. Ai nevoie de migdale, caju, stafide, unt de cocos, semințe de mac, miere și tărâțe de psyllium, iar secretul este să înmoi semințele de seara. Pasca raw se face, evident, fără foc și durează numai 15 minute până să fie gata. Este fără amidon, fără gluten și, mai ales, fără zaharuri rafinate.
Text: Oana Racheleanu