Jucăriile vor avea nevoie de pașapoarte digitale. 25% din jucării conțin substanțe chimice periculoase

Uniunea Europeană intenționează să interzică, în jucăriile importate, substanțele chimice considerate nesigure pentru copii, în special cele care perturbă hormonii de creștere. La copii, substanțele chimice pot afecta creșterea, funcțiile tiroidei și pot contribui la declanșarea diabetului sau la obezitate. Pentru a se asigura că toate jucăriile vândute în UE sunt sigure, Comisia propune o cerință pentru importatori de a obține „pașapoarte digitale pentru jucării”.

Este vorba despre noi reguli pe care Comisia Europeană le-a propus și care vor permite detectarea mai ușoară a jucăriilor nesigure care sunt importate. Concret, Comisia Europeană urmărește să remedieze lacunele din legislația UE existentă din 2009, care stabilește standardele de siguranță în jucăriile vândute în cele 27 de state membre ale blocului comunitar. De asemenea, se caută actualizarea regulilor pentru vânzările online. Noile reguli propuse privind aceste pașapoarte digitale pentru jucării se concentrează asupra „substanțelor chimice care afectează sistemul endocrin și substanțele chimice care afectează sistemul respirator sau sunt toxice pentru un organ specific” aflate în jucării.

Organizația Europeană a Consumatorilor (The European Consumer Organisation – BEUC) susține că „ar fi pentru prima dată în lume când atât substanțele chimice disruptoare hormonale cunoscute, cât și cele suspectate, sunt interzise într-un grup de produse întreg.” Potrivit organizației, un test efectuat în luna mai asupra jucăriilor pentru dentiția bebelușilor a descoperit că 11 din cele 20 de jucării eliberau astfel de substanțe chimice.

China este de departe cel mai mare producător de jucării importate în Uniunea Europeană, reprezentând 83% din valoarea jucăriilor aduse în 2021, potrivit Agenției Europene de Statistică a UE, Eurostat. Adevărul este că, deși Europa are unele dintre cele mai bune legi privind substanțele chimice, acestea sunt prost aplicate, iar copiii plătesc prețul în ceea ce privește impactul asupra sănătății lor și asupra mediului.

Potrivit unui studiu al Universității Tehnice din Danemarca, 25% din jucăriile pentru copii conțin substanțe chimice periculoase. Aditivii chimici sunt utilizați în jucăriile din plastic și în alte produse din plastic pentru a duritate sau elasticitate. Aditivii includ plastifianți, substanțe ignifuge, stabilizatori, coloranți și parfumuri.

Potrivit studiului, copiii din țările occidentale dețin, în medie, 18 kilograme de jucării din plastic. Autorii recunosc că ar fi dificil să fie complet evitate utilizarea jucăriilor din plastic până când Comisia Europeană va include toate substanțele.

Deoarece majoritatea jucăriilor din plastic nu sunt etichetate cu substanțele chimice pe care le conțin, părinții nu știu dacă un produs este dăunător. Substanțele chimice din plastic sunt asociate cu cancerul și infertilitatea. Sugarii și copii mici sensibili la expunerea la substanțe chimice din cauza ritmului lor metabolic rapid, a raportului mare dintre suprafața corpului și greutatea corporală și a creșterii rapide a organelor și țesuturilor.

A doua viață pentru jucării 

Sâmbătă, 23 septembrie, Roaba de Cultură organizează cea de-a treia ediție a Târgului de Jurării 2nd Life, unde jucăriile primesc o a doua șansă, la standurile special amenajate.

Veți avea parte de sesiuni de coaching și dezvoltare personală pentru părinți și copii, organizate de Alexandra Băeții, autoare a trei cărți motivaționale din seria „Impactul” și trainer MBA Kids Academy. Aceasta, alături de tatăl său, Florin Băeții, își propune să promoveze importanța echipei părinte-copil în diverse etape ale dezvoltării, precum și importanța principiilor transmise către cei mici, precum curajul, disciplina, motivația, dar și valorile solidarității, sustenabilității și responsabilității față de mediu.

În plus, copiii se pot bucura de atelierele de recycle arts & crafts, reparații jucării și biciclete, jocuri interactive, ateliere pictură, ateliere de robotică și artele spectacolului, precum și alte activități distractive și educative.

Surprizele nu se opresc însă aici, pentru că la Roaba de cultură sunt pregătite și concerte, dans, teatru de păpuși și multe altele. Programul complet pe evenimentul de Facebook: https://www.facebook.com/events/1270085220359179

Ce s-a întâmplat la ediția de anul trecut: Peste 2000 de persoane au dat o șansă jucăriilor vechi la cea de-a doua ediție a Târgului de jucării “2nd Life”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri