Parlamentul german aprobă pachetul de combatere a schimbărilor climatice

După critici din partea statelor federale, pachetul climatic al guvernului german a trebuit renegociat. Compromisul convenit a fost aprobat acum în Bundestag. Pachetul deschide calea scumpirii combustibililor şi ieftinirii biletelor de tren, printre alte efecte.

Un comitet de mediere al celor două camere ale legislativului german, Bundestagul (parlamentul federal unicameral) şi Bundesratul (camera legislativă ce reuneşte landurile), a ajuns la un compromis cu privire la modificările aduse acestui pachet susţinut de guvernul cancelarului Angela Merkel, votat săptămâna trecută şi de camera inferioară a legislativului.

Bilete de tren mai ieftine cu 10%

Conform legislaţiei astfel adoptate, din luna ianuarie 2020 TVA-ul pentru transportul feroviar pe distanţe lungi va fi diminuat. Sunt prevăzute şi măsuri de sporire a investiţiilor în infrastructură, societatea naţională a căilor ferate germane intenţionând să investească în anii următori circa 12 miliarde de euro în extinderea şi modernizarea materialului rulant.

”Dorim ca tot mai mulţi călători să folosească trenul”, a declarat ministrul transporturilor, Andreas Scheuer, care a apreciat că extinderea transportului feroviar este o măsură practică de combatere a poluării.

TVA pentru biletele pe distanțe lungi va fi redusă de la 19 la 7% anul viitor. Drept urmare, căile ferate vor să reducă prețurile cu aproximativ 10%. Statele și-au exprimat îngrijorarea cu privire la noua lege fiscală, de teama unor venituri mai mici din impozite. Compromisul prevede că guvernul federal susține financiar statele federale pentru a compensa pierderile.

De exemplu, statele federale și municipalitățile vor primi 1,5 miliarde de euro în sume fixe pentru impozitul din vânzări pentru anii 2021-2024.

Indemnizaţii mai mari pentru navetiști

Acordul privind pachetul climatic se referă, de asemenea, la indemnizația pentru navetişti: aceasta ar trebui să crească de la 30 la 35 de eurocenţi pe kilometru pentru anii 2021 – 2023 și la 38 de eurocenți pentru anii 2024-2026. Acest lucru se aplică de la kilometrul 21. Creșterea prețurilor la motorină și benzină trebuie compensată.

Compromisul fiscal pentru reamenajarea eficientă din punct de vedere energetic a clădirilor este, de asemenea, negociat în cadrul compromisului, cu condiția ca proprietatea să fie ocupată de proprietar.

Emisiile de CO2 ar trebui să coste mai mult

O altă măsură prevede taxarea sporită din anul 2021 a emisiilor de CO2 în transporturi şi construcţii.

Atunci ar trebui să suporte 25 de euro pe tonă de CO2. Guvernul federal a stabilit inițial zece euro pe tonă. Până în 2025, se preconizează că prețul va crește la 55 de euro pe tonă. Cu toate acestea, această parte a compromisului trebuie să fie posibilă printr-o modificare a legii la începutul anului viitor.

Conform deciziei Comitetului de conciliere, venitul suplimentar din creșterea prețului la CO2 va fi restituit integral cetățenilor. Prețul energiei electrice va scădea din 2021. Se prevede reducerea suprataxei EEG, care este utilizată pentru a promova extinderea energiilor regenerabile.

De asemenea, vor creşte preţurile combustibililor fosili, precum cărbunele, petrolul şi gazele, cu obiectivul de a face mai atrăgătoare pentru industrie şi consumatori tehnologiile mai puţin poluante.

Reprezentanţi ai sectoarelor industriale au avertizat că planurile de creştere a costurilor combustibililor fosili vor crea o povară suplimentară asupra unor companii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri