Membrii Parlamentului European au semnat un proiect de rezoluție care propune măsuri pentru combaterea poluării cu plastic, printre care și interzicerea completă a plasticului oxodegradabil și a microplasticelor din cosmetice până în 2020, noi standarde de calitate pentru plasticele reciclate și stimulente pentru operațiuni de colectare a deșeurilor marine.
Proiectul de rezoluție a fost adoptat săptămâna trecută cu 597 voturi pentru, 15 împotrivă și 25 de abțineri. Raportul încurajează crearea unei piețe unice pentru materialele din platic reciclate și propune măsuri pentru gestionarea deșeurilor marine.
Plasticul oxodegradabil nu este biodegradabil și conține aditivi periculoși cum ar fi metale grele, care ajută la o degradare mai rapidă a materialului. Proiectul de rezoluție propune interzicerea plasticului oxodegradabil până în 2020, precum și interzicerea utilizării microplasticelor în produse cosmetice.
Membrii Parlamentului European cer Comisiei Europene să propună standarde de calitate pentru a impulsiona piața plasticelor secundare, ținând cont de gradele variate de reciclare care sunt compatibile cu utilizări diferite și asigurând siguranța, de exemplu în situațiile în care plasticele reciclate sunt utilizate pentru fabricarea recipientelor de alimente.
Statele membre ar trebui să ia în considerare reducerea TVA-ului pentru produsele care conțin materiale reciclate.
Membrii Parlamentului European subliniază că există mai multe moduri de a atinge rate înalte de colectare selectivă și reciclare, printre care se numără și scheme de extindere a responsabilității producătorilor, sisteme de restituire și creșterea gradului de conștientizare a publicului.
Ei subliniază rolul important pe care pescarii l-ar putea juca în combaterea poluării cu plastic, în special prin colectarea deșeurilor în timpul pescuitului, și propun statelor să susțină această activitate prin acordarea de stimulente.
„Raportul meu nu este un apel împotriva plasticului, ci pentru o economie circulară a plasticului, în care gestionăm plasticul într-un mod responsabil și sustenabil, astel încât să putem opri efectele sale nocive și să îi păstrăm valoarea în lanț. Pentru a reuși, trebuie să folosim această strategie ca un punct de sprijin pentru modele circulare de producție și consum. Trebuie să oferim soluții specifice, pentru că nu există soluții universale. Și trebuie să lucrăm împreună în cadrul întregului lanț valoric.”, a declarat Mark Demesmaeker, membru al Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.
Conform Comisiei Europene, 87% dintre cetățenii Uniunii Europene spun că sunt îngrijorați de efectul plasticului asupra mediului. Producția globală anuală de plastic a ajuns la 322 de milioane de tone în 2015 și se va dubla în următorii 20 de ani. Doar 30% dintre deșeurile de plastic sunt colectate pentru reciclat, în timp ce doar 6% din plasticul de pe piață este făcut din materiale reciclate. Plasticul reprezintă 85% din deșeurile de pe plaje și peste 80% din deșeurile marine.