Parlamentul European adoptă o lege revizuită pentru a îmbunătăți calitatea aerului

Parlamentul European adoptă o lege revizuită pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Au fost stabilite limite mai stricte pentru 2030 pentru mai mulți poluanți atmosferici, iar indicii de calitate a aerului vor fi comparabili în toate statele membre. Poluarea aerului provoacă aproximativ 300.000 de decese premature pe an în UE.

Legea revizuită vizează reducerea poluării aerului în UE pentru un mediu curat și sănătos pentru cetățeni, potrivit viziunii UE de a reduce poluarea la zero până în 2050.

Parlamentul a adoptat miercuri cu 381 voturi pentru, 225 împotrivă și 17 abțineri acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu țările UE privind noi măsuri de îmbunătățire a calității aerului în UE, astfel încât acesta să nu mai fie dăunător sănătății umane, ecosistemelor naturale și biodiversității.

Noile norme stabilesc limite și valori-țintă mai stricte pentru 2030 pentru poluanții cu impact grav asupra sănătății umane, inclusiv particulele în suspensie (PM2,5, PM10), NO2 (dioxid de azot) și SO2 (dioxid de sulf). Statele membre pot solicita ca termenul pentru 2030 să fie amânat cu până la zece ani, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

„Prin actualizarea standardelor de calitate a aerului, dintre care unele au fost stabilite cu aproape două decenii în urmă, poluarea va fi redusă la jumătate în întreaga UE, deschizând calea pentru un viitor mai sănătos și mai sustenabil. Datorită Parlamentului, normele actualizate îmbunătățesc monitorizarea calității aerului și protejează mai eficient grupurile vulnerabile. Astăzi este o victorie semnificativă în angajamentul nostru continuu de a asigura un mediu mai sigur și mai curat pentru toți europenii”, a declarat raportorul Javi López (S&D, Spania), după vot.

Dacă noile norme naționale sunt încălcate, persoanele afectate de poluarea aerului vor putea deschide acțiuni în instanță, iar cetățenii vor putea primi despăgubiri în cazul în care sănătatea lor a fost deteriorată.

De asemenea, vor fi create mai multe puncte de prelevare a calității aerului în orașe, iar indicii de calitate a aerului vor deveni comparabili, clari și puși la dispoziția publicului în întreaga UE.

Legea trebuie să fie adoptată și de Consiliu, înainte să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE și să intre în vigoare 20 de zile mai târziu. Țările UE vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a aplica noile norme.

Poluarea atmosferică continuă să fie principala cauză de deces prematur în UE, cu aproximativ 300.000 de decese pe an. În octombrie 2022, Comisia a propus o revizuire a normelor UE privind calitatea aerului, cu obiective mai ambițioase pentru 2030, în vederea atingerii obiectivului de a reduce la zero poluarea până în 2050.

Această legislație răspunde așteptărilor cetățenilor în ceea ce privește poluarea și orașele „mai verzi” cu emisii mai scăzute, precum și furnizarea de informații actualizate periodic privind poluarea, exprimate în propunerile 2 (2), 4 (6) și 6 (1) din concluziile Conferinței privind viitorul Europei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri