Parlamentul amână cu o lună votul pentru adoptarea Legii supermarketurilor

Proiectul de lege care impune supermarketurilor să comercializeze produse din „lanțul scurt de aprovizionare”- 321/2009, adică locale și regionale, în proporție de minim 51%, a fost retrimis la comisia de agricultură, la solicitarea deputaților PSD, cu termen pentru un raport suplimentar de o lună, potrivit Hotnews.

made-in-Romania

Deși președintele comisiei de agricultură, Nini Săpunaru, a explicat modalitatea în care s-a lucrat pe cele patru proiecte de lege care vizau supermarketurile, propunerea de întoarcere la comisie a proiectului a fost adoptată, astfel că această lege se amână.

Pe 9 mai, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) a transmis Guvernului o scrisoare deschisă prin care solicită instituției să întreprindă demersurile pentru a asigura respectarea legislației naționale și europene în cazul modificărilor propuse la Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare.

„Până în acest moment am putut constata că Guvernul, deși a emis un punct de vedere negativ, în fapt a sprijinit, prin implicarea activă la nivelul  Ministerului Agriculturii și prin pasivitate la nivel central și al altor ministere cu responsabilități în domeniu, inserarea în propunerea de modificare a Legii 321/ 2009 a unor prevederi care contravin flagrant normelor și principiilor în baza cărora funcționează piața unică europeană, care de altfel fac parte și din legislația națională”, se arată în documentul AMRCR.

Reprezentanții AMRCR consideră că impunerea către comercianți ca 51% din produsele aflate pe raft să provină din  „lanțul scurt de aprovizionare” îi avantajează pe producătorii necompetitivi, dar atașați unor grupuri de interese, cărora li se garantează practic businessul indiferent de performanță.

Aceștia susțin că victime directe ale noii legi vor fi acei comercianți serioși și onești care prin eforturi și investiții considerabile au reușit să se impună pe o piață extrem de competitivă.

„Această prevedere nu este însă în niciun caz favorabilă consumatorilor – cărora li se restrânge libertatea de a alege – și nici de natură să îi ajute pe  micii producători români, care vor fi în pericol să fie eliminați de alți producători din zonele adiacente României”, susțin reprezentanții AMRCR.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri