Aria protejata Racas – Hida primeste 250.000 euro pentru gestionare durabila

Gestionarea durabila a celor aproape 250 de hectare ale ariei naturale protejate Racas – Hida, care include paduri dacice de stejar si carpen si "Poiana cu narcise", va fi asigurata prin intermediul unui proiect in valoare de 250.000 de euro al Agentiei de Protectie a Mediului Salaj, in parteneriat cu Consiliul Judetean.

"Proiectul va fi finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu, are o valoare totala de peste un milion de lei si va fi implementat in perioda 2010 – 2012. Scopul acestuia este asigurarea managementului adecvat in aria naturala protejata de interes comunitar Racas – Hida, in vederea conservarii pe termen lung a patrimoniului natural si a dezvoltarii durabile a ariei", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Aurica Grec, directorul APM Salaj.

Conform acesteia, un alt obiectiv important este imbunatatirea gradului de informare a populatiei din zona asupra beneficiilor si oportunitatilor generate din administrarea eficienta a ariei naturale protejate. "Ca urmare a implementarii acestui proiect, se vor putea face propuneri concrete si pentru alte proiecte, chiar pentru dezvoltarea unor activitati economice in zona. Amintim faptul ca in comuna Hida se intentioneaza realizarea unui alt proiect turistic, cu un teren international de golf, astfel incat cele doua zone s-ar putea stimula reciproc", a precizat Aurica Grec.

Aria naturala protejata de interes comunitar Racas – Hida este inclusa in reteaua ecologica europeana Natura 2000 si are 241 de hectare, atat in domeniu public, cat si privat de pe raza comunelor Racas si Hida. In cadrul sitului se remarca "Poiana cu narcise", ce acopera o suprafata de 1,5 hectare, arie naturala protejata de interes national, si care se afla pe cumpana de ape dintre valea Agrijului (la vest) si valea Almasului (la est), in principal spre obarsia vaii si paraului Jernau (afluent al Almasului), in pajistile umede de pe vai si din portiunea inferioara a versantilor.

Perioada de inflorire a narciselor, in conditiile de la Racas – Hida, este cuprinsa intre 28 aprilie – 25 mai. Padurile de stejar cu carpen joaca un rol primordial in conservarea narciselor in zona, contribuind pe de-o parte la drenarea naturala a acestor lunci, iar pe de alta parte la mentinerea unui grad ridicat de umiditate a solului si aerului, in tot cursul perioadei de vegetatie.

Foto: apmsj.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri