Capacitatea actuala si locatiile propice pentru dezvoltarea de parcuri eoline onshore vor fi in curand ocupate, iar in urmatorii doi ani atentia investitorilor si dezvoltatorilor va fi atrasa de un nou teritoriu: largul Marii Negre.
In acest moment, mai avem circa doi ani pana cand capacitatea si locatiile onshore se vor ocupa. Atunci, offshore-ul va prinde avant. Wind Power Energy se pregateste inca de pe acum cu tehnologii de masura a vantului pentru parcurile eoliene offshore. Din punctul de vedere al investitorilor sau al dezvoltarilor nu s-au facut pasi semnificativi in acest domeniu, insa estimarea noastra este ca in doi – trei ani atentia pietei se va concentra spre offshore”, a declarat, pentru Green Report, Sebastian Enache, director general al Wind Power Energy si Business Development Manager in cadrul Monsson Group
De asemenea, Ionel David, public affairs manager al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), considera ca, atata timp cat vor exista terenuri disponibile pentru ridicarea de parcuri eoline, investitorii nu vor fi tentati sa investeasca in offshore, cu atat mai mult cu cat investiile necesare sunt duble.
Cat timp mai avem loc sa dezvoltam onshore nu are rost sa ne ducem si in mare. In afara de asta pretul pentru un MW instalat offshore se ridica la aproximativ 3,5 milioane de euro, fata de 1,6 milioane euro, cat este in prezent pentru un MW instalat onshore”, a declarat David.
Din cauza costurilor ridicate Ionel David considera ca acest gen de investitie este unul extravagant, pe care nu oricine si-o poate permita. „Anul trecut, la tot nivelul Uniunii Europene, au fost instalati 1.000 MW offshore, cam cat a instalat Romania onshore”, a exemplificat reprezentantul RWEA.
Costurile ridicate din aceasta industrie au fost subliniate si de Sebastian Enache. Potrivit acestuia, principala cauza o reprezinta conditiile de munca.
De obicei, investitiile in offshore sunt cu cel putin 60% mai scumpe decat cele in proiecte similare onshore (…) De exemplu, nu mai poti merge pe santier cu masina, ci doar cu vaporul sau cu elicopterul, iar echipamentele de protectie sunt mai complexe si, in acelasi timp, si montajul in sine este mai complex. Mai mult, fundatiile sunt greu de “manevrat”, iar reteaua electrica se aseaza pe “patul marii” cu echipamente industriale, care nu sunt momentan disponibile local”, a explicat Enache.
O turbina eoliana offshore instalata pe zi in UE
Industia eoliana offshore din Europa a livrat, anul trecut, un numar record de instalatii, potrivit ultimului raport al Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana (EWEA). Conform sursei citate, o turbina eolina a fost ridicata pentru fiecare zi lucratoare din 2012.
Astfel, pe continentul european au fost instalate 293 de turbine eoliene offshore, ridicand numarul total al acestora la 1.662 in 55 de parcuri eoliene, cu o capacitate totala instalata de 5 GW. Totalul capacitatii nou instalate se ridica la 1.16 GW, in crestere cu 33% fata de cea instalata in 2011.
60% din capacitatea totala a fost instalata in Marea Britanie, urmand Danemarca cu 18%, si Belgia alaturi de Germania cu cate sase procente.
Sursele eoliene offshore sunt intr-o crestere solida. Dar cifrele solide nu pot contracara faptul ca industria eoliana se confrunta cu instabilitatea politicilor si a reglementarilor, criza economica si austeritatea. Daca guvernele europene vor garanta cu stabilitatea politicilor in domeniu si vor rezolva problema conectarii la retea, atunci industria eoliana offshore va putea oferi un numar mai mare de locuri de munca”, a declarat directorul de politici al EWEA, Justin Wilkes, citat de businessgreen.com.
Pentru perioada 2013 – 2014, EWEA estimeaza instalarea a 3,3 GW in 14 parcuri eoliene offshore aflate in stadiul de constructie.