Asociația Parcul Natural Vacaresti solicită Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor instaurarea unui regim de protecție cu caracter temporar pentru Parcul Natural Văcărești, după ce ieri, 4 noiembrie, porțiuni întinse din parc au ars, focul distrugând mai multe hectare de vegetație și mai mulți arbori. Efectul incendiului asupra habitatelor naturale din parc este devastator. Sunt afectate, pe lângă vegetație, cuiburi de păsări, mamifere și reptile.
„Au ars poate 10 hectare de vegetație și câțiva arbori. Valoarea acestor arbori este cu atât mai mare cu cât aceștia au crescut de la sine, nu au fost plantați de nimeni. Erau un fel de martori tăcuți ai evoluției acestui habitat”, a declarat, pentru Green Report, Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești. Acesta a explicat că incendiile succesive, ultimul incendiu a avut loc în primăvara acestui an și a distrus vegetația pe o suprafață de similară cu cea de ieri, pot distruge toate argumentele științifice care au sta la baza tuturor avizelor acordate pentru desemnarea acestei zone ca arie protejată.
Ultima oară am depus dosarul complet al ariei naturale pe 15 septembrie. Au trecut două luni și nu s-a întâmplat nimic”, a explicat Bărbulescu. „Prin ordin de ministru, ministerul Mediului poate institui și de mâine o protecție cu caracter temporar”.
Acesta a adăugat că prin instituirea acestei protecții ministerul va putea organiza acțiuni de protejare și conservare a zonei, poliția poate interveni mai ușor, iar vinovații ar putea fi trași la răspundere.
Vinovați sunt cei care au drepturile litigioase. Aceiași care construiesc și în Parcul Tineretului”, a mai spus Bădulescu.
Dezbaterea publică pentru Parcul Vacaresti, încheiată la sfârșitul lunii octombrie
Pe 29 octombrie 2015 a expirat termenul legal destinat consultărilor publice în vederea instituirii regimul de protecție naturală la Văcărești. În perioada următoare, Hotărârea de Guvern de înființare a parcului ajunge pe masa de lucru a Guvernului pentru a putea fi aprobată. În acest context, Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) solicită factorilor responsabili să abordeze HG cu maximă responsabilitate și solicită aprobarea sa în regim de urgență.
„Amânarea aprobării actului poate avea consecințe negative asupra ecosistemului. În lipsa regimului de protecție, instaurat prin lege, zona va fi în continuare expusă incendiilor, tăierilor de arbori, braconajul piscicol, deșeurilor – delicte foarte des întâlnire în zonă în anotimpul rece”, susțin reprezentanții APNV.
Dosarul de inființare, întocmit de APNV, se află depus la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și conține Studiul de fundamentare științifică, Avizul Academiei Române, Hotărârea Consiliului General al Capitalei, punctele de vedere ale factorilor interesați și documentele cadastrale ale zonei.
Delta Bucureștiului din Lacul Văcărești, cunoscută și sub denumirea „delta dintre blocuri”, reprezintă o arie naturală cuprinsă între Calea Văcărești, Şoseaua Olteniței, Şoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței. Locul este alimentat de izvoare subterane, care au permis creșterea unei vegetații diverse și a unor viețuitoare, ca păsări (94 de specii), animale acvatice ca șerpi de apă, tritoni, dar și vulpi, iepuri, vidre și bizami, care supraviețuiesc într-un ecosistem stabil.
Citește și:
Parcul Natural Văcărești, curățat de 200 de voluntari
Un nou incendiu în Delta Văcărești, în așteptarea desemnării ariei protejate
FOTO Povestea Deltei Văcărești, în imagini
Incendiile, defrișările și deșeurile, pericolele care amenință Parcul Natural Văcărești