Parcul Natural Văcărești, la încă o dezbatere distanță de regimul de arie protejată

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis că mai este nevoie de încă o dezbatere publică înainte de instituirea provizorie a regimului de arie naturală protejată în Parcul Natural Văcărești. Asociația Parcul Natural Văcărești solicitase măsura la începutul lunii noiembrie, după ce 10 hectare de vegetație și 10 arbori au fost distruși de un incendiu.

Parcul Natural Vacaresti

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor supune dezbaterii publice un nou Proiect de Ordin de Ministru privind instituirea provizorie a regimului de arie naturală protejată pentru Parcul Natural Văcărești.

Solicitarea de a proteja temporar parcul, până la luarea unei decizii definitive, a fost făcută de Asociația Parcul Natural Văcărești la începutul lunii noiembrie. Atunci, un incendiu provocat a afectat în jur de 10 hectare de vegetație și 10 arbori.

Ministerul Mediului a aprobat cererea și a emis ordinul solicitat. Însă, înainte de intrarea lui în vigoare, a supus proiectul încă unei dezbateri publice. Președintele asociației, Dan Bărbulescu, și-a exprimat revolta într-un articol publicat în Adevărul:

Ministerul Mediului răspunde afirmativ cererii noastre. Ordinul de ministru pentru instituirea de urgență a regimului de protecție este elaborat. Dar, stupoare! Urmează încă o dezbatere publică! A Ordinului, de data aceasta! Un act administrativ care este reclamat urgent, de situația foarte periculoasă de pe teren, este pus în dezbatere publică timp de 30 de zile. Atunci ce rost mai are să fie aprobat? Între timp poate fi aprobat HG-ul de exemplu. Este absurd. În momentul de față, la Ministerul Mediului, sunt active două proceduri de dezbatere publică pentru același proiect.

Dezbaterea publică se încheie în data de 13 decembrie 2015. Până atunci, persoanele interesate pot trimite sugestii la Ministerul Mediului, Direcția Biodiversitate. Dan Bărbulescu a încercat să demonstreze inutilitatea organizării unei noi dezbateri:

În loc să intervină imediat instituind protecția de urgență – legea îi permite în orice moment, Ministerul Mediului organizează dezbateri publice în care se discută oportunitatea înființării Parcului Natural Vacaresti (sic!). Nu mai știm a câta dezbatere publică este aceasta. Anul trecut a mai fost una. A durat vreo trei luni. Anul acesta, în septembrie, Ministerul a organizat încă una. E drept, am redepus dosarul ariei, dar vorbim despre același proiect! Mai mult, de curând am fost anuntati va fi organizată o noua întâlnire în care se va dezbate față în față oportunitatea înființării parcului. Anul trecut, în iulie, a mai fost una, exact cu același subiect. Își bate cineva joc de noi?

Conform reprezentanților asociației, în cadrul dezbaterilor publice anterioare, subiectul a ajuns la peste 500.000 de oameni. 10.000 dintre aceștia și-au arătat susținerea, reacționând cu like sau share la postări.

Parcul Natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 183 hectare, între Calea Văcărești, Şoseaua Olteniței, Şoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței. Izvoarele subterane din această zonă au favorizat creșterea unei vegetații diverse, care adăpostește numeroase specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni, pești și insect. Printre specimenele care se regăsesc aici, se numără șerpi de apă, tritoni, vulpi, iepuri, vidre și bizami.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri