Parcul Natural Văcărești (PNV) a trecut în administrarea Primăriei Municpiului București, potrivit Raportului final de evaluare a dosarului de candidatură elaborat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANPM).
„Prin obținerea punctajului final de 160 de puncte, candidatul Primăria Municipiului București prin domnul Primar General Nicușor Dan, devine eligibil pentru încredințarea în administrare a Parcului Natural Văcărești, în cadrul sesiunii de atribuite 2/2021”, se arată în textul raportului.
Reprezentanții Asociației Parcul Natural Văcărești, partener al Primăriei Municipiului București în acest demers și entitate care sprijinit procedura de atribuire, au anunțat, înr-o postare că își vor oferi sprijinul pentru noua administrație.
„Ne bucurăm că parcul intră astfel în atenția admnistrației orașului și sperăm că în scurt timp Primăria va organiza o structură de admnistrare capabilă să organizeze paza și protecția parcului, reconstrcuția ecologică a zonelor degradate și conectarea zonei la infrastructura civilă și la cea verde-albastră a orașului”, au spus reprezentanții asociației.
PNV este primul parc natural urban din România și cel mai mare spațiu verde compact din București, acoperind o suprafață de 184 hectare.
Proiectul de a pune sub protecția legii și a administra pe principii ecologice o oază de natură formată spontan în 25 de ani în centrul Capitalei a demarat în anul 2012 după publicarea articolului „Delta dintre blocuri” în numărul din mai al revistei National Geographic. Articolul, semnat de Cristian Lascu si Helmut Ignat, a dezvăluit publicului larg biodiversitatea locului și a lansat ideea de parc natural categoria V IUCN pentru “groapa” Văcărești.
Campania a continuat prin eforturile unui grup de experți și activiști de protecția mediului – Cristian Lascu, Helmut Ignat, Florin Stoican, Dan Bărbulescu, sprijiniți de patru organizații – Kogayon, National Geographic România, Asociația Salvați Dunărea și Delta și Ecopolis. Aceștia au mobilizat resurse, specialiști și know – how întocmind în anul 2013 Studiul de fundamentare științifică pe baza căruia Academia Română a recunoscut importanța și valoarea de patrimoniu a ecosistemului Văcărești.
Membrii grupului de inițiativă – oficializat în anul 2014 ca Asociația Parcul Natural Văcărești, au realizat un lobby continuu și transparent, prin mijloacele specifice demersului civic: numeroase expoziții de fotografie, conferințe pe teme de protecția mediului și urbanism, acțiuni de teren cu voluntari, distribuirea de broșuri și alte materiale de informare, comunicare publică pe site-urile de socializare. Acțiunilor de comunicare publică s-au adăugat numeroase întâlniri de lucru cu funcționari publici sau demnitari de rang înalt din Ministerul Mediului, Primăria Generală și Primariile de Sector.
Pe 11 mai 2016, Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern prin are se constituia Parcul Natural Văcărești, iar Asociația Parcul Natural Văcărești a fost desemnată administrator al parcului în 2017.