Parcul Natural Văcărești, educație ecologică într-un parc natural urban

Parcul Natural Văcărești este primul parc natural urban din România și cel mai mare spațiu verde compact din București, acoperind o suprafață de 183 hectare. Asociația Parcul Natural Văcărești a fost desemnată administrator al parcului în 2017. Una dintre misiunile administrației o reprezintă „susținerea activităților educaționale pentru cunoașterea și interpretarea naturii și a cercetării”.

Parcul Natural Văcărești, educație ecologică în primul parc natural urban din România

În acest an, Asociația a primit peste 50 de grupuri (1.500 de copii) de diferite vârste, de la grădiniță la liceu, care au avut parte de tururi ghidate.

Tot în 2017 a fost inaugurată prima potecă tematică din parc, „Poteca biodiversității urbane”, care este semnalizată prin șapte panouri cu informații și fotografii reprezentative pentru principalele specii de plante și animale din parc, plus un observator de faună și o căsuță de vidră.

Un alt traseu tematic amenajat de asociație se numește „Păsările orașului”. Pe parcursul lui, copiii află de la Vlad Cioflec, biolog, bird watcher pasionat și unul din rangerii parcului, despre comportamentul păsărilor răpitoare, despre hrănirea și cuibărirea păsărilor de apă, despre cântecele păsărilor de zăvoi, despre tacticile de vânătoare ale păsărilor de noapte sau despre metodele de construire a cuibului la păsările de câmp. Micii vizitatori au apoi ocazia să observe păsările de apă din foișorul amplasat în fața unuia dintre cele mai mari lacuri din parc.

Parcul Natural Văcărești, educație ecologică în primul parc natural urban din România

„Pe viitor, ne dorim să îmbunătățim modul de desfășurare a lecțiilor în aer liber, prin instalarea de observatoare de faună și în alte zone din parc, organizarea de tururi pentru interpretarea și experimentarea naturii și inițierea de programe de pregătire a copiilor pentru a deveni foarte buni protectori și apărători ai naturii”, a spus Nicoleta Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești, pentru Green Report.

Articolul face parte din episodul 3 al serialului „Ora de ecologie”. Citește aici despre alte 9 proiecte care mișcă rotițe în sistemul public de învățământ și care duc mesajul de responsabilitate față de mediu la copii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri