Peste 300 de brazi de Craciun adunati de la oameni sau de pe strazi de catre membrii Centrului Ceh Bucuresti au fost replantati in aceasta dupa-amiaza, in Parcul Izvor.
La aceasta actiune au participat aproape 50 de voluntari, care au sadit in fata Palatului Parlamentului, in doar cateva ore, o mica padure de brazi, denumita simbolic „A doua sansa”. Proiectul apartine centrului Ceh din Bucuresti care a promovat ideea a doi artisti cehi, Michaela Klakurkova si Jan Zaloudek, de a mai acorda „o a doua sansa” bradutilor abandonati dupa sarbatori.
Padurea „instalata” pentru o saptamana in parcul bucurestean constituie o initiativa artistica, dar cu un mesaj ecologic puternic. Oamenii sunt indemnati sa nu mai arunce la intamplare brazii si sa-i replanteze sau sa-i recicleze.
„Am inceput sa strangem brazii de la oameni sau de pe strazi in prima saptamana din ianuarie si i-am transportat in dubite, in Parcul Izvor. Dupa o saptamana, brazii vor fi dusi in afara Bucurestiului, intr-o fabrica de reciclare, si vor fi compostati ca deseuri biologice”, a declarat pentru ”Green Report” Veronica Anghelescu, de la Centrul Ceh Bucuresti.
Michaela Klakurkova este artist fotograf si unul dintre initiatorii proiectului „A doua sansa”. Ea spune ca ideea acestui proiect i-a venit anul trecut in timp ce se plimba pe strazile din Praga si vedea cum brazii de Craciun erau aruncati la intamplare pe strada.
„In timp ce-i fotografiam m-am gandit ca ar fi bine sa-i replantam, indemnand astfel oamenii sa aiba mai multa grija de mediu”, a explicat ea.
„Anul trecut, la Praga, aceasta actiune s-a derulat intr-un fel in ilegalitate, deoarece nu am reusit sa obtinem autorizatie. Pana la urma am plantat 160 de brazi noaptea si, spre surprinderea noastra si a praghezilor, a doua zi am vazut ca au ramas centrul orasului. Ideea a prins si astazi, cand simultan sute de brazi sunt plantati atat in Bucuresti cat si in Praga, in fata Teatrului National” , a mai spus Klakurkova.
Start pentru anul international al voluntariatului
„Aceasta padure in miniatura instalata in fata Palatului Parlamentului marcheaza simbolic faptul ca ne aflam in anul international al voluntariatului si credem ca-i va face pe oameni sa se gandeasca mai mult la asta”, spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh in Bucuresti, care i-a adus pe cei doi artisti in Romania si a organizat evenimentul.
Centrul Ceh a fost sprijinit si de organizatia Mai mult verde, care s-a ocupat de recrutarea voluntarilor.
„Anuntul l-am facut pe Facebook sau pur si simplu ne-am indemnat prietenii sa ne ajute, deoarece acest proiect este deosebit”, spune Ionut Ruscea, de la Mai mult verde. In proiect s-a implicat si Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti.