Parcul fotovoltaic Teiuș primeste finantare de 28,7 milioane €

Dezvoltarea parcului fotovoltaic de la Teiuș, din judetul Alba, inaugurat la finalul lunii aprilie, primește un boost de peste 28,7 milioane de euro.

Finanțarea a venit printr-un credit de investiții, și acoperă 60% din costurile de dezvoltare ale parcului fotovoltaic. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 55 milioane de euro.

Parcul Fotovoltaic de la Teiuș este operat de compania daneză Eurowind Energy și dezvoltat în parteneriat cu Teiuș Solar S.R.L.

Eurowind Energy este o companie daneză specializată în dezvoltarea, construcția și operarea de parcuri de energie regenerabilă. Compania este prezent pe piața din România din anul 2011. Portofoliul său include proiecte din domeniile eolian, solar, hidrogen, biogaz, soluții de conversie energie electrică în căldură (power-to-heat) și stocare în baterii.

Cu o capacitate instalată de 60,2 MW, parcul adaugă energie verde în rețeaua națională și marchează un nou pas în tranziția energetică a României.

Un element esențial al infrastructurii Parcului Teiuș este stația de transformare internă 110/20kV, 80 MVA, construită la cele mai înalte standarde pentru a asigura integrarea eficientă a energiei produse în rețeaua națională.

Proiectul va produce anual aproximativ 103,59 GWh de electricitate și va contribui la reducerea emisiilor de CO₂ cu peste 37.000 de tone.

„Parcul Teiuș este cel mai mare proiect solar al Eurowind la nivel global și marchează un moment simbolic, la 13 ani de la inaugurarea primului nostru parc în România”, a afirmat Adrian Dobre, Country Manager, Eurowind Energy, România.

Creditul este susținut în proporții egale de două instituții financiare: Raiffeisen Bank România și Raiffeisen Bank International.

Această investiție a fost sprijinită și prin fonduri nerambursabile în valoare de 15 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta Energie Verde.

În plus, Raiffeisen Bank România și Raiffeisen Bank International (RBI) asigură un pachet în valoare de 3,8 milioane de euro, ce include finanțarea TVA aferentă investițiilor și alte produse dedicate susținerii proiectului Teiuș.

„Prin finanțarea parcului fotovoltaic Teiuș, facem încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României, cu un proiect complex, ce aduce în prim plan producție solară utilizând trackere și care, în curând, va include o componentă de stocare”, declară Cătălin Cepișcă, Senior Director, Departamentul Energie, Metale și Utilități, Raiffeisen Bank România.

Foto: Cătălin Cepișcă, Senior Director, Departamentul Energie, Metale și Utilități, Raiffeisen Bank România Sursa: Raiffeisen Bank
Foto: Cătălin Cepișcă, Senior Director, Departamentul Energie, Metale și Utilități, Raiffeisen Bank România Sursa: Raiffeisen Bank

„Ne-am implicat în proiect cu convingere și entuziasm, în linie cu strategia noastră pe termen lung de a promova sustenabilitatea prin expertiză financiară,” adaugă Cepișcă.

Raiffeisen Bank România și RBI a acționat în calitate de Aranjori Principali Mandatați și Bănci Finanțatoare, Raiffeisen Bank România având și rol de agent de Garanții și Bancă de Cont.

„Alături de parteneri financiari puternici precum Raiffeisen Bank, continuăm să dezvoltăm proiecte care poziționează România ca un hub cu potențial regional în producția de energie regenerabilă și contribuie semnificativ la obiectivele naționale de decarbonizare,” declară Dobre.

Fondată în 2006, compania Eurowind Energy a devenit un jucător important în sectorul energiei verzi, cu peste 650 de angajați și operațiuni în 16 piețe din Europa și Statele Unite.

Teiuș este al patrulea parc fotovoltaic dezvoltat de companie în România, după proiectele de la Hălchiu, Măgurele și Pufești. Compania va deține până la sfârșitul anului 2025 un portofoliu operațional local de 124 MW și are în dezvoltare un pipeline de proiecte de circa 8 GW, acoperind soluții solare, eoliene, hibride și de stocare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri