Rombat și Datacor au inaugurat parcul fotovoltaic de la Copșa Mică, acesta fiind primul proiect de acest gen finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Parcul, echipat cu o capacitate instalată de 920 KW, opt invertoare de 115 KW și 1.746 de panouri fotovoltaice, are rolul de a asigura energie pentru unitatea de reciclare a bateriilor uzate REBAT.
Reprezentanții Rombat au subliniat că această investiție aduce conceptul de economie circulară la un nou nivel la REBAT, permitând reciclarea exclusiv cu ajutorul energiei verzi. Declarațiile au fost făcute în cadrul anunțului oficial, potrivit Transilvania Business.
Fondată inițial sub denumirea de Acumulatorul Bistrița, Rombat și-a schimbat numele în 1991. Compania a fost deținută de stat până în 1996, iar ulterior privatizării, a fost achiziționată de către angajați. În 2012, Rombat a fost preluată de Metair International Holdings Cooperatief, parte a grupului Metair Investment Limited. Cu un parteneriat strategic încheiat cu Dacia Renault și furnizor pentru Ford Craiova începând cu 2017, Rombat a obținut certificarea Q1 Ford în 2021, confirmând standardul maxim de excelență ca furnizor OEM.
Datacor, pe de altă parte, este un furnizor regional de soluții integrate în domeniile energiei solare, comunicațiilor și infrastructurii. Cu cinci puncte de lucru în Bistrița, București, Cluj, Iași și Timișoara, compania, deținută în proporție de 75% de Bogdan Bilegan și 25% de Cristian Bilegan, operează în sectoare precum birouri, retail, industrial și energie verde.
La data de 14 decembrie, Ministerul Energiei raporta existența a 488 de proiecte cu capacități instalate sub 1 MW. Dintre acestea, 57 erau contractate, iar 182 se aflau în etapa de precontractare. 27 de proiecte erau în evaluare sau re-evaluare dintre cele 230 care se încadrau în bugetul alocat. Alte 58 de proiecte erau în evaluare, în afara bugetului, în timp ce 154 fuseseră respinse, dintre care 17 în etapa de precontractare. În ceea ce privește proiectele cu capacități instalate peste 1 MW, 245 s-au înscris la finanțare prin PNRR. Dintre acestea, 27 erau contractate, iar 75 erau în etapa de precontractare. Patru proiecte erau în evaluare din cele 106 incluse în buget, iar 61 erau în evaluare în afara bugetului. Alte 78 de proiecte erau respinse. Pe de altă parte, compania austriacă CCE Holding a anunțat începerea construcției primului său parc fotovoltaic din România, cu o capacitate de 40 MW.
Citește și: Biomasa în energie. Intrăm în secolul 21 sau nu?