Procentul pare sa fie emblematic pentru sectorul agriculturii eco din Romania. Pe de-o parte, exportam 80% din productia interna, pe de alta, importam 80% din produsele bio pe care le consumam, potrivit revistei Green Report.
De ce ajung atat de putine produse romanesti pe rafturile supermarketurilor si ale magazinelor de specialitate?
Pentru ca avem foarte putini procesatori si preferam sa exportam produsele sub forma de materii prime, explica producatorii. Pentru ca nu e organizare si pentru ca subventiile sunt mici, facand produsul romanesc necompetitiv, explica distribuitorii.
In ciuda diferentelor de opinii, actorii de pe piata eco par sa se puna cu totii de acord asupra unui lucru: e absoluta nevoie de o platforma de comunicare care sa faciliteze intalnirea dintre producatori, procesatori si managerii magazinelor de profil.
Ultimele statistici de la Ministerul Agriculturii arata ca doar 20% din productia eco romaneasca ramane in tara, restul luand calea exporturilor in tari precum Germania, Austria, Olanda si Italia.
O mare parte din exporturi (85%) sunt sub forma de materie prima, iar uneori aceleasi produse se intorc, procesate, in Romania, cu un pret mai mare.
Exporturile s-au ridicat la 20 de milioane de euro in 2010, cele mai cerute produse fiind cerealele, oleaginoasele si fructele de padure.
Cititi mai multe aici