Apel pentru reluarea activitatilor miniere in Muntii Apuseni

Activitatile miniere din localitatile situate in Muntii Apuseni trebuie reluate, pentru a salva situatia economica dezastruoasa a zonei, este semnalul de alarma pe care Eugen Furdui, primarul localitatii Rosia Montana, alaturi de alti 11 edili din localitati amplasate in judetul Alba, l-au tras prin intermediul unei scrisori deschise transmise luni primului ministru Emil Boc, anunta Agerpres.

"Situatia comunitatilor miniere din Muntii Apuseni este grava. Oamenii au facut minerit dintotdeauna, munca de miner fiindu-le unica sursa de venit. Inchiderea exploatarilor miniere cu potential economic a ridicat somajul la cote alarmante", se precizeaza in scrisoarea adresata Guvernului.

Printre exploatarile amintite in scrisoarea primarilor sunt amintite Rosia Poieni si Rosia Montana, proiecte care sunt, in prezent, stopate. "Aceste doua exploatari ar aduce mii de locuri de
munca si ar salva de la disparitie comunitatile miniere din Muntii Apuseni. Trebuie gasite urgent solutii pentru repornirea productiei la minele din Apuseni: Rosia Montana, Rosia Poieni, Certeju de Sus si Brad", se mai preciza in scrisoarea deschisa.

Semnatarii adresei oficiale pun accent in special pe exploatatia de aur de la Rosia Montana, pentru care se solicita reevaluarea impactului asupra mediului, cat si autorizarea exploatatiei. Scrisoarea adresata premierului Emil Boc este semnata de catre primarii localitatilor Rosia Montana, Abrud, Campeni, Baia de Aries, Bucium, Ciuruleasa, Zlatna, Almasu Mare, Ocna Mures, Certeju de Sus, Brad si Popesti.

Duminica, ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat la Arad ca proiectul Rosia Montana ramane un subiect delicat, cel putin din punct de vedere mediatic, fiind intr-o faza de evaluare. "Proiectul Rosia Montana este, acum, in evaluare. Dupa ce ei (compania Rosia Montana Gold Corporation, RMGC, n.r.) au pierdut in instanta si li s-a anulat documentatia de urbanism initiala si, implicit, Certificatul de urbanism, au reluat procedura pe un alt Plan Urbanistic Zonal, alt Certificat de urbanism care le functioneaza", a explicat, pentru Agerpres, Nicolae Nemirschi.

Ministrul a precizat ca, in cazul investitiei preconizate la Rosia Montana, exista un litigiu in continuare al investitorului (RMGC) cu Ministerul Mediului, ca entitate, si cu fostul ministru Attila Korodi, ca persoana, pentru neindeplinirea obligatiilor administrative din trecut, insa nu doreste sa-l comenteze.

Totusi, a spus el, standardele europene se aplica si la Rosia Montana, inclusiv pentru cei de la RMGC, "iar atunci cand aceste standarde vor fi respectate, nu vad de ce proiectul nu se va putea realiza".

spot_img

Ultimele știri