Papa Francisc, care a încurajat de multe ori lupta față de încălzirea globală, a făcut recent un apel ca oamenii să colaboreze pentru a proteja oceanele de deșeurile din plastic. De asemenea, acesta a subliniat că este esențial ca toată lumea să aibă acces la apă potabilă.
„Nu putem permite ca mările și oceanele noastre să fie transformate în câmpuri plutitoare de plastic. Trebuie să ne rugăm ca și cum totul ar depinde de voința lui Dumnezeu și să muncim ca și cum totul ar depinde de noi”, a spus Suveranul Pontif la începutul lunii septembrie, la Ziua de rugăciune pentru creaţie.
Papa Francisc s-a adresat celor 100 de lideri de afaceri invitați la Vatican pentru această ocazie, spunând că „fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil pentru alții și pentru viitorul planetei noastre”, potrivit Reuters.
„Din nefericire foarte multe eforturi pentru protejarea oceanelor sunt zădărnicite de lipsa reglementărilor şi a controalelor eficiente, în special în ceea ce priveşte protecţia zonelor marine internaţionale, aflate în afara apelor teritoriale ale diferitelor state”, a adăugat el, precizând că „trebuie să acţionăm ca şi când totul depinde doar de noi”.
Potrivit datelor deținute de Națiunile Unite, opt milioane de tone de plastic intră în ocean în fiecare an, ucigând viața marină și intrând în lanțul trofic. Oamenii de știință au solicitat restricții mai severe în ceea ce privește deșeurile de plastic, iar în luna decembrie, aproape 200 de națiuni au fost de acord să limiteze poluarea cu plastic a oceanelor.
Papa Francisc s-a alăturat celor care sunt de părere că încălzirea globală este, cel puțin parțial, produsă de om și a lăudat cercetătorii care lucrează pentru a menține temperatura Pământului sub control. În 2015, el a scris un document numit „Laudato Si” („Lăudat fie”) despre protejarea mediului înconjurător de încălzirea globală.
Suveranul Pontif a mai subliniat că este esenţial ca toţi oamenii să aibă acces la apă potabilă.
„Lumea are o gravă datorie socială faţă de cei săraci care nu au acces la apă potabilă, pentru că astfel le este negat dreptul la viaţă care îşi trage rădăcinile din dreptul lor inalienabil la demnitate”.