Papa Francis a declarat „urgență climatică” la nivel mondial, declarând că lipsa luării unor măsuri urgente de reducere a emisiilor de carbon ar fi „un gest brutal de nedreptate către oamenii săraci și viitoarele generații.”
Papa Francis a susținut ținta de 1.5 grade Celsius stabilită în cadrul Acordului de la Paris, aducând aminte de avertizările Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice despre efectele catastrofale ale depășirii acestei limite.
El a declarat că este nevoie de o „tranziție radicală a energiei” pentru a nu depăși limita și a cerut tinerilor și oamenilor de afaceri să își asume un rol de conducere.
„Viitoarele generații vor moșteni o lume foarte degradată. Copiii și nepoții noștri nu ar trebui să fie obligați să plătească costul iresponsabilității generației noastre. Într-adevăr, după cum devine tot mai clar, tinerii cer o schimbare.”
Declarația Papei a venit în cadrul unei întâlniri cu liderii unora dintre cele mai mari companii petroliere, care a avut loc la Vatican vinerea trecută. Scopul întâlnirii a fost să atragă atenția liderilor privind urgența și magnitudinea provocării, precum și să le amintească de rolul lor vital în combaterea crizei emisiilor. O întâlnire similară a avut loc anul trecut, însă de data aceasta poziția Papei a fost mai dură. El a avertizat că rămânem fără timp și le-a cerut să audă „strigătele tot mai disperate ale Pământului și oamenilor săraci.”
Directorii BP, ExxonMobil, Shell, Total, ConocoPhilips, Chevron și alți investitori majori au cerut guvernelor să pună preț pe carbon și să încurajeze inovația în domeniul tehnologiilor cu emisii reduse de carbon, precum și o mai mare transparență financiară pentru a susține investitorii. Însă companiile nu și-au luat niciun angajament de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și nu au stabilit un calendar de acțiune.
Mel Evans, campaginer la Greenpeace UK, a declarat pentru The Guardian că angajamentele luate de companii nu sunt suficient de ambițioase.
„Giganții petrolieri știau totul despre riscurile aduse de schimbări climatice cu mulți ani înainte ca noi să auzim de ele. Știau unde ne îndreptăm, știau că produsele lor sunt cauza, dar au ținut totul sub tăcere și au încurajat afacerile ca de obicei. Când vine vorba de salvarea planetei vor face ceea ce sunt forțați să facă, nu mai mult de atât, motiv pentru care trebuie să îi impiedicăm să creeze noi puțuri petroliere.”
Săptămâna trecută, activiștii de la Greenpeace s-au urcat ilegal la bordul unei platforme petroliere BP în semn de protest față de lipsa acțiunii de combatere a schimbărilor climatice din partea companiei petroliere.
Conform unui raport realizat de BP săptămâna trecută, emisiile de carbon de la sectorul energetic global au crescut anul trecut la cea mai rapidă rată începând cu 2011. Raportul anual realizat de BP a dezvăluit pentru prima oară că fluctuațiile de temperatură duc la creșterea utilizării combustibililor fosili.