Celulele fotovoltaice din plastic organic imprimate sau acoperite cu pigment fotosensibil vor fi vedetele pietei de profil in 2011, scrie cotidianul francez „La Tribune”.
Suporturile pe care se fixeaza aceste celule sunt imprimate cu ajutorul unei tehnologii similare celei de imprimare a hartiei, intr-o linie de productie continua, iar costurile de fabricatie sunt reduse.
Noile fotovoltaice au si avantajul unei flexibilitati ridicate, iar toate aceste calitati le vor impune rapid pe piata.
Pana in 2017, potrivit firmei americane de cercetare NanoMarkets, vanzarile la materialele de incapsulare pentru fotovoltaicele din plastic organic vor atinge 1,3 miliarde de dolari.
Vor creste mai ales vanzarile pentru suporturile destinate fotovoltaicelor organice si fotosensibile, estimarea pentru acest an fiind de 1,1 miliarde de dolari.
Din aceasta suma, un procent de 70% din vanzari va fi inregistrat in sectorul derivatelor din sticla.
Noile fotovoltaice din plastic organic vor fi imprimate pe sticla, gradul de transparenta fiind superior tuturor celorlalte celule solare pe sticla.
Piata noilor panouri din plastic va fi diferita fata de ce a celulelor flexibile traditionale, iar aceste produse vor constitui o
alternativa pentru constructori.
Fotovoltaice colorate in verde, rosu si violet
Domeniul fotovoltaicelor imprimate nu duce lipsa de noutati.
Compania Oxford Photovoltaics a inventat o celula fotovoltaica din plastic organic multicolora, imprimata pe sticla sau pe alte tipuri de suport transparent, care poate fi folosita si neincapsulata.
Culorile cele mai indicate de producatori sunt verde, rosu si violet, deoarece ele permit producerea unei cantitati mai mari de energie. Costurile de productie sunt minime, cu 50% mai mici fata de cele existente in acest moment pe piata.
Si in SUA interesul pentru fotovoltaicele organice imprimate este in crestere. Astfel, Institutul National de Norme si Tehnologie a acordat de curand o subventie de 7,4 miliarde de dolari, pentru pentru producerea acestor componente folosite de industria solara, companiei de profil Polyera.
Fonduri consistente puse la bataie pentru celulele solare imprimate
Unul dintre pionierii celulelor flexibile din plastic organic, grupul american Konarka, a incheiat de curand un acord comercial de distribuire a produselor sale cu gigantul nipon Macnica Group.
Celulele produse de Konarka au atins un randament-record de 8,3%, certificat de Laboratorul National de Energie Regenerabila, fiind cel mai mare inregistrat pana acum pentru o celula din plastic organic de acest tip.
In ultimele saptamani au fost deblocate in acest sector al industriei solare mai multe fonduri de achizitii.
Astfel, grupul britanic Rhodia a investit aproximativ 6 milioane de euro in compania Eight 19 in vederea producerii fotovoltaicelor flexibile imprimate, iar societatea germana Heraeus a rascumparat H.C.Starck, o companie ce produce „cerneala” conductoare.
Si compania americana Alta-Device intentioneaza sa infiinteze o linie de productie pentru celulele fotovoltaice din generatia a treia.
Mihaela Pavnutescu