Panouri solare pentru “Satul copiilor” din Bucuresti

“SOS Satul Copiilor” din Bucuresti, una dintre cele trei comunitati din Romania destínate ocrotirii copiilor care nu au familie, va beneficia de un sistem de incalzire cu panouri solare.

Sistemul este format din opt colectoare solare. Cinci panouri vor alimenta gradinita, la care sunt inscrisi peste 70 de copii, iar celelalte trei colectoare vor alimenta o casa familiala in care locuiesc opt persoane.

Pentru casa familiala, “inima” sistemului este un boiler cu dubla serpentina, cu capacitatea de 300 de litri, care este racordat atat la colectoarele solare, cat si la o centrala termica pe gaze. In timpul verii, energía solara este suficienta pentru producerea apei calde menajere, iar consumul de gaze naturale este zero. In timpul iernii, panourile solare functioneaza simultan cu centrala termica, astfel incat consumul de gaze naturale este diminuat.

Intreaga investitie, in valoare de 50.000 de lei, a fost finantata de grupul Rompetrol.

Panourile sunt confectionate artizanal

O alta noutate legata de ¨Satul Copiilor” este aceea ca panourile solare au fost confectionate artizanal, de voluntari, in cadrul unui proiect denumit “Viitor Plus”. In acest mod, costul investitiei s-a redus. “Patru – cinci oameni pot confectiona un panou solar intr-o zi de munca, daca sunt coordonati de o persoana care a mai facut acest lucru. Avem o Romanie saraca, trebuie sa recunoastem acest lucru, iar in anumite regiuni exista deja o traditie a confectionarii de panouri solare”, a explicat Mircea Ilie, vicepresedintele Asociatiei “Viitor Plus”.

Cel mai tanar participant – un copil de sase ani

Printre voluntarii care au lucrat la asamblarea instalatiilor solare s-a numarat si un baietel de sase ani, care a muncit alaturi de parintii sai. Inca de pe la patru ani, copilul a fost atrás de tehnica si a cerut parintilor sa-i cumpere un flex pentru taiat metale. Prilejul de a lucra cu únelte adevarate i-a fost oferit de amenajarea instalatiilor solare din ¨Satul Copiilor”.

Un panou solar artizanal, asamblat din elemente cumparate de la magazinele specializate, ofera un randament de 70 la suta fata de un panou solar “de firma”. In schimb, pretul panoului este mult mai mic.

De exemplu, la casa familiala din “Satul copiilor”, intreaga instalatie, formata din trei panouri solare, boiler, pompa de recirculare, sistem de automatizare si diverse alte accesorii a costat circa 12.000 de euro. In schimb, un singur panou solar, daca era cumparat din magazin, putea ajunge la 10.000 de euro.

Mihai Diac

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri