Numit și furnicarul solzos, pangolinul este pe cale de dispariție din cauză că oamenii se tem de el și din cauza aspectului neobișnuit, dar și pentru că circulă mituri potrivit cărora acesta sapă în morminte și se hrănește cu cadavre. Un alt motiv ar fi utilizarea solzilor în medicina tradițională chineză.
În ciuda mesajelor unor membri importanți din cadrul școlii de medicină chineză pentru a proteja speciile pe cale de dispariție, comerțul ilegal este în floare.
Lixing Lao, director la Școala de Medicină Chineză în cadrul Universității Hong Kong, a declarat pentru Reuters că medicina tradițională chineză nu are nevoie de specii pe cale de dispariție.
„Medicina chineză este o parte din lume. Avem grijă de sănătatea umană, de animale. Dacă utilizăm specii amenințate, ne afectează reputația.”
Așa se întâmplă cu pangolinul indian, care este vânat pentru solzii săi care conțin cheratină, o substanță prezentă și în părul și unghiile oamenilor. Ca și în alte cazuri de vietăți sălbatice vânate pentru medicina tradițională chineză, părți din pangolin sunt vândute sub formă de pulbere, care este utilizată, printre altele, în ameliorarea durerilor musculare și de articulații și despre care se spune că au proprietăți afrodiziace.
Carnea de pangolin este vândută pe piețele din Pakistan, una dintre țările unde acest mamifer este amenințat cu dispariția, clienților chinezi care o preferă.
Tot în Pakistan circulă mituri potrivit cărora pangolinul, care, de fapt, mănâncă furnici, sapă în morminte și se hrănește cu trupurile celor decedați. În cadrul unui interviu în care au fost chestionate 268 de persoane, 86% erau convinse că acest mit este, de fapt, o realitate. Alteori, mamiferul este ucis doar pentru că arată ciudat.
Ghulam Sarwar Jamali, fost oficial în departamentul de Viață Sălbatică a Sindhi, cea mai mare provincie din Pakistan, a declarat că oamenii se sperie atunci când văd forma și aspectul neobișnuit al pangolinului și îl omoară.
„Este inofensiv față de oameni, dar aceștia cred că îi va ataca”, a spus el.
Ba mai mult, media contribuie la răspândirea ideii că mamiferul este unul de temut. Acum câțiva ani, un ziar local a titrat că un animal periculos a fost prins de localnici. Acel animal era un pangolin.
„E nevoie de o mai bună înțelegere a acestui animal și a situației sale, atât în rândul publicului larg, cât și a mass-media”, a declarat Abdul Ghaffar Bhutto, profesor de zoologie, potrivit Earth Journalism. „Reprezentarea sa ca animal periculos îl pune în pericol”.