Pandemia a scăzut traficul global. Ce loc ocupă Bucureştiul în ceea ce priveşte aglomeraţia – studiu TomTom

Măsurile de izolare impuse anul trecut împotriva pandemiei de Covid-19 au dus la scăderea emisiilor de CO2, dar şi a traficului din toată lumea. Potrivit studiului pentru anul 2020 realizat de producătorul olandez de sisteme de navigație TomTom, Bucureștiul ocupă locul al 18-lea în Topul celor mai aglomerate orașe din lume şi locul 9 în Europa în ceea ce privește traficul auto.

În 2019, România se situa pe locul 14 în lume şi pe 4 în Europa în funcție de aglomerația din trafic.

La nivel mondial, cele mai aglomerate oraşe sunt Moscova, Mumabi, Bogota, Manila, Istanbul. În Europa, cele mai congestionate oraşe sunt: Moscova, Istanbul, Kiev. Cu excepţia Istabulului, toate oraşele din Top 7 sunt fie din Rusia, fie din Ucraina. Pe locul 8 se află oraşul Lodz din Polonia, pe locul 9 – Bucureşti, iar Top 10 se încheie cu oraşul Samara din Rusia.

Traficul din Capitală a scăzut, în total, anul trecut cu 10% faţă de valorile din 2019 din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de pandemia de Covid-19. Cea mai aglomerată luna a fost februarie, cu un nivel de congestie de 54% în timp ce în luna aprilie traficul a fost cel mai liber, cu o congestie de 10%.

În total, şoferii bucureşteni au pierdul anul trecut blocaţi în trafic 165 de ore, adică 6 zile şi 21 de ore, mai puţin cu 2 zile şi 14 ore faţă de 2019.

Cea mai aglomerată zi de anul trecut din traficul bucureştean a fost 5 martie (o zi de marţi), când timpul petrecut în trafic a fost, în medie, cu 73% mai mare decât ar fi în condițiile în care traficul ar fi fluent.

După-amiaza şi seara situaţia este şi mai proastă. Şoferii care circulă pe străzile din București pierd circa 19 minute din cauza aglomerației din trafic, în timpul orelor de vârf de dimineaţă şi 24 de minute seara (la o călătorie medie de 30 de minute) în timpul săptămânii.

În total, anul trecut au fost 66 de zile cu trafic liber în Capitală.

În 2020, autorii studiului spun că au observat o scădere a traficului rutier „fără precedent” în oraşele din întreaga lume.

Topul a fost realizat pe baza datelor colectate pe parcursul anului 2020 în 416 de orașe din 57 de țări.

Citeşte şi:

Cât ne pasă de ce aer respirăm? Cine sunt poluatorii?

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri