Amoniacul emis de Azomures, monitorizat permanent de un autolaborator

Emisiile de amoniac de la combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures vor fi monitorizate permanent de un autolaborator, anunta Mediafax. Masura a fost luata dupa ce unitatea a fost amendata pentru depasirea limitei de amoniac.

Decizia instalarii autolaboratorului apartine reprezentantilor Garzii Nationale de Mediu, ai Garzii Regionale de Mediu din Sibiu si ai Garzii de Mediu Mures, precum si ai Agentiei pentru Protectia Mediului de la nivel national, regional si local.

Directorul Agentiei Regionale de Protectia Mediului Sibiu, Daniela Stoica, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca autolaboratorul va determina, timp de o luna, concentratia de amoniac in aer.

“Noi nu rezolvam problema aducand un autolaborator. Sa-l aducem, sa vedem ce se intampla o luna de zile. Noi trebuie sa rezolvam problema Azomuresului”, a spus Daniela Stoica.

Directorul ARPM Sibiu a mai spus ca Garda Nationala de Mediu efectueaza verificari la combinat si dupa finalizarea acestora se va face un raport. Stoica a insistat ca prin aceste demersuri autoritatile de mediu vor sa determine conducerea Azomures sa ia masuri, ca sa nu mai polueze aerul pe care il respira muresenii.

"Autolaboratorul nu face nimic in plus (fata de statiile APM Mures), dar ajungand in instanta, legea spune ca toate laboratoarele si analizele care se iau in considerare in instanta trebuie sa fie realizate de catre laboratoare acreditate. Deci aici avem problema, la instanta. Dar repet, noi procedura o vom porni, pe analizele pe care le avem noi, cu laboratoarele noastre, chiar daca ajungem in instanta. Si demonstram acolo, si prin alte mijloace, ce se intampla”, a spus Stoica.

Combinatul a fost amendat de doua ori in ultima perioada de catre Garda de Mediu Mures, pentru depasirea limitei maxime admise de lege la concentratia de amoniac in aer, dar conducerea Azomures a contestat in instanta sanctiunile, sustinand ca statiile de analiza ale Agentiei de Protectia Mediului nu au o anumita acreditare ISO.

Concentratia maxima admisa pentru probe aspirate din aerul respirabil timp de 30 de minute este de 0,3 miligrame amoniac pe metrul cub.

Foto: zi-de-zi.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri