Pământul s-ar putea încălzi cu 4-5 grade Celsius până la sfârșitul secolului chiar dacă emisiile vor fi reduse

Pământul ar putea ajunge într-o stare de „seră” în care se va încălzi cu 4-5 grade Celsius chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse drastic, avertizează un grup de cercetători într-o nouă analiză care ia în considerare efectele combinate a zece procese de schimbări climatice.

Autorii eseului subliniază ca analiza lor nu este concludentă, însă că ținta stabilită în cadrul Acordului de la Paris de 2 grade peste nivelurile pre-industriale nu va fi suficientă pentru a stabiliza temperatura Pământului.

Cercetătorii au încercat să evalueze dacă încălzirea globală poate fi oprită sau dacă se va îndrepta spre o stare de „seră” în care temperaturile vor crește cu 4 grade Celsius. Ei au luat în considerare zece procese climatice, inclusiv bucle pozitive de feedback în care încălzirea determină apariția a noi surse de emisii de gaze cu efect de seră, care la rândul lor contribuie la creșterea temperaturilor. Printre aceste surse se numără permafrostrul siberian, care emite metan pe măsură ce se topește, sau lacurile lumii care emit tot mai mult metan pe măsură ce temperatura apei crește.

Oamenii de știință avertizează că aceastră traiectorie va duce aproape sigur la inundarea deltelor și la creșterea riscului de daune din cauza furtunilor de coastă, precum și la decesul recifelor de corali până la sfârșitul acestui secol sau chiar mai repede.

Johan Rockström, director executiv la Stockholm Resilience Centre și autor al studiului, a explicat că oamenii de știință ar trebui să exploreze această posibilitate.

„Sper că ne înșelăm, dar ca oameni de știință avem responsabilitatea de a explora dacă acest fenomen este real. Trebuie să știm acum. Este foarte urgent. Este una dintre cele mai existențiale întrebări din știință.”

El a adăugat că fenomenele extreme din ultima perioadă ar trebui să servească ca dovadă că trebuie să fim mai precauți.

„Ar putea să susțină concluzia că dacă aceste lucruri se pot întâmpla la 1 grad Celsius peste nivelurile preindustriale, atunci ar trebui să nu fim surprinși sau să desconsiderăm concluzia că lucrurile se pot întâmpla mult mai abrupt decât credeam înainte. Am putea să ajungem să îndeplinim ținta Acordului de la Paris și să menținem încălzirea la 2 grade Celsius, apoi să ne trezim cu o surpiză urâtă dacă sistemul începe să cadă. Nu spunem că se va întâmpla cu siguranță. Doar înșirăm toate evenimentele disruptive și oferim scenarii plauzibile… Acum 50 de ani, ar fi fost respinse ca alarmiste, însă acum oamenii de știință au devenit cu adevărat îngrijorați.”

Katherine Richardson, cercetător la Universitatea din Copenhaga și unul dintre autori, a declarat pentru The Guardian că acțiunile climatice nu țin numai de reducerea emisiilor, ci și de înțelegerea interacțiunilor dintre diferiți factori la nivel global.

„Observăm că Pământul nu a avut niciodată în istorie o stare cvasistabilă în care să fie cu în jur de 2 grade Celsius mai cald decât în perioada preindustrială și sugerăm că există un risc substanțial ca sistemul în sine să «vrea» să continue să se încălzească din cauza tuturor celorlalte procese – chiar dacă oprim emisiile. Acest lucru nu implică doar reducerea emisiilor, ci mult mai mult.”

Cercetătorii încă descoperă noi bucle pozitive de feedback. De exemplu, un studiu recent arată că volumul crescut de precipitații, un simptom al schimbărilor climatice în unele regiuni, îngreunează procesul prin care solurile pădurii captează gaze cu efect de seră, cum ar fi metanul.

Green Report Shop Transport ECO

Un alt exemplu este pierderea gheții din Groenlanda, care ar putea perturba curentul oceanic Gulf Stream, care ar contribui la creșterea nivelului mării și ar acumula căldură în Oceanul de Sud, fenomen care la rândul lui ar accelera topirea gheții din estul Antarcticii. Această posibilitate este luată din ce în ce mai mult în considerare după ce studii recente au arătat că Gulf Stream are în prezent cea mai slabă intensitate din ultimii 1600 de ani.

Clima s-ar putea stabiliza la o temperatură cu 4-5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, iar nivelurile mării ar putea crește cu până la 60 de metri.

Conform autorilor, impacturile asupra umanității ar fi „masive, uneori abrupte și fără îndoială disruptive.” Cele mai mari impacturi vor fi simțite doar într-un secol sau două, însă odată ce procesul începe, nu va mai putea fi oprit.

În prezent, temperaturile medii globale sunt cu 1.2 grade Celsius mai mari decât nivelurile preindustriale și cresc cu 0.17 grade Celsius per deceniu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri