Cristiana Pașca-Palmer: „Declararea Lacului Văcărești arie protejată nu afectează dreptul de proprietate”

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, a explicat ieri, într-o discuție online cu cetățenii, ce se va întâmpla cu Lacul Văcărești după declararea lui arie naturală protejată. A vorbit atât despre administrarea zonei, cât și despre cum va proceda statul cu proprietarii acesteia.

parcul natural vacaresti arie naturala protejata

Cristiana Pașca-Palmer a explicat cititorilor importanța deciziei luate miercuri de Guvernul României:

Este o decizie istorică. Acum, avem primul parc urban din România, dar și din Europa Continentală. Mai există unul în Londra, mult mai mic, de 40 de hectare, comparat cu 190, cât avem noi. Avem cu ce ne mândri. Parcul va o zonă de recreere și de educație ecologică.

Ministrul a vorbit despre stadiul de degradare în care se află acum Parcul Văcărești, căci era folosit pe post de groapă de gunoi. Fiind un fost fund de lac în care „natura și-a reintrat în drepturi”, se află în administrarea Administrației Naționale Apele Române. Reprezentanții instituției sunt cei care o vor gestiona și în continuare, potrivit ministrului:

Urmează ca zona să aibă un plan de management, proces care va dura câteva luni. Trebuie să ne gândim cum să organizăm paza, curățenia. E posibil să organizăm și o campanie de curățenie la Lacul Văcărești, căci voluntari ar fi mulți. Va fi o zonă benefică pentru noi toți.

Cât despre modul în care statul va proceda cu proprietarii zonei, Cristiana Pașca-Palemer a precizat că, în acest moment, există 6 persoane cu titlu de proprietate și 140 de cereri de revendicare. Acestea vor fi analizate de Administrația Naționale Apele Române. În cazurile în care solicitanții vor putea demonstra dreptul de proprietate, își vor intra în drepturi, conform ministrului:

Dreptul de proprietate al acestor domni și doamne nu este afectat de declararea zonei ca parc natural. De altfel, este foaret benefic pentru dânșii, pentru că, până să declarăm noi zona ca arie protejată, din punct de vedere juridic, era sub incidența legii apelor. Conform acesteia, nu ai voie să construiești nimic într-o cuvă de lac. Chiar dacă aceștia și-ar fi recuperat terenul, nu ar fi putut construi nimic. Prin declararea ei arie protejată, prin zonarea acestui teren foarte mare, se vor decide zonele de protecție integrală, acolo unde există specii, biodiversitate foarte bogată și vor fi zone unde va fi posibil să ai o foarte mică activitate economică cu impact redus, așa cum reglementează legislația pentru arii protejate.

Ministrul a mai precizat că nu se vor efectua exproprieri, dar că vor exista despăgubiri pentru cei care nu își vor putea folosi terenul: „Statul român trebuie să-i despăgubească pentru proprietatea lor în cazul în care va fi afectat dreptul de folosință și nu de proprietate.

spot_img

Ultimele știri