Pakistan a surprins toți participanții la un summit legat de ambițiile climatice atunci când a anunțat că renunță la a mai construi centrale electrice pe cărbuni și se va orienta spre energia regenerabilă. Țara din sudul Asiei și-a propus ca până în 2030 să producă 60% din energia electrică din surse verzi.
„Am abandonat deja două proiecte de centrale electrice pe cărbuni care ar fi trebuit să producă 2,6GW de energie. Le-am înlocuit cu unele pentru hidroelectricitate”, a anunțat prim-ministrul Pakistanului, Imran Khan, în timpul unei întâlniri a liderilor la nivel global.
„Am decis, de asemenea, ca până în 2030, 60% din toată energia produsă de Pakistan să fie din surse verzi, regenerabile, și că 30% dintre vehiculele noastre să fie electrice”, a mai anunțat acesta.
Centrale în valoare totală de 6 miliarde de dolari vor fi finalizate, dar niciun proiect nou nu va mai fi început. Strategia țării din sudul Asiei privind energia s-a bazat pe descoperirea din anii 90 a unui depozit uriaș de cărbune sub deșertul Thar. Acest zăcământ doar ce a început să fie exploatat, după ce a fost finalizată anul trecut o centrală electrică pe cărbuni finanțată de chinezi.
În ultimii cinci ani, Pakistan a construit 18 parcuri eoliene care generează 937MW și șase parcuri cu panouri solare care produc 418MW. Totuși, energia eoliană, solară, hidraulică și nucleară produc împreună doar 36% din cea generată de țară, iar restul este din combustibili fosili, în principal gaz natural.
Anunțul premierului i-a luat prin surprindere chiar și pe pakistanezi.
„Declarația lui Khan a creat confuzie pentru mulți dintre noi. Amprenta de carbon a Pakistanului este foarte mică și trebuie să folosim rezerva de cărbune pentru a scădea costul electricității. Eu cred că n-a fost foarte bine informat pentru situația reală”, a susținut Najam ul Hassan Farooqi, un consultant pakistanez în domeniul energiei.
Într-o întâlnire cu ambasadorul Norvegiei în Pakistan, Khan a susținut că Politica privind energia regenerabilă a Pakistanului creează oportunități pentru investitori, grație politicilor transparente ale actualului guvern. Acesta a mai adăugat că guvernul se concentrează pe producerea și asamblarea turbinelor solare și eoliene în Pakistan.
Citește și:
Sute de milioane de copaci, plantaţi în Pakistan pentru a limita efectele despăduririlor