Agent Green a lansat un nou material video, filmat cu camera ascunsă, care demonstrează că Ocolul Silvic Pădurile Șincii (munții Fagaras) a permis din anul 2013 să se pădurile virgine protejate prin lege încă din anul 2012.
Astfel, la Șinca s-au compromis sute de hectare de păduri virgine din cele 1.664 hectare inventariate în anul 2005 și care ar fi putut fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Astfel, doar 783 de hectare mai pot fi incluse în UNESCO (din care 445 zona tampon), însă și acestea sunt în pericol din cauza recentelor tăieri pe care autoritățile le tolereaza. Șeful ocolului reclamă Ministerul Mediului că nu facilitează proprietarilor de paduri virgine accesul la compensații pentru a salva pădurile virgine rămase.
Greenpeace a cartat 854 de hectare de păduri virgine în munții Făgăraș
„Am făcut plângeri repetate la Garda Forestieră Brașov și Ministerul Mediului. Ambele autorități acoperă ilegalitățile de la Șinca. Oare în ce instituție a Statului să mai avem încredere în țara asta?”, a spus Gabriel Păun, președinte Agent Green.
Probleme sunt și în alte situri UNESCO
De asemenea, componenta nominalizată UNESCO Izvoarele Nerei este mai mica decât Rezervația Naturală Izvoarele Nerei (cea mai mare pădure virgină din UE). La fel este cazul cu siturile de la Cozia și Iauna Craiovei. Pădurile virgine erau mai mari decât ce s-a propus spre a fi protejat prin UNESCO și astfel acestea se exploatează de câțiva ani.
Pădurile virgine, protejate prin lege
Totodată, pe lista siturilor candidat elaborată de către experții internaționali la seminarul de la Rachiv, Ucraina, în septembrie 2013, s-a propus ca alături de Izvoarele Nerei să fie inclusă pădurea virgina Coșava Mică și să fie anvelopate într-o zonă tampon comună. La presiunile Romsilva, Guvernul României a renunțat atât la Coșava Mică, cât și la suprafețe însemnate din Iauna Craiovei, Cozia și Izvoarele Nerei.
„Atât Izvoarele Nerei, cât și Coșava Mică din Semenic sau Iauna Craiovei au fost rase din pixul Romsilva și sunt în acest moment afectate de tăieri comerciale. Având în vedere că autoritățile competente se comportă ca o marionetă a Regiei cerem intervenția Corpului de Control al Primului Ministru”, a mai spus Păun.
Ministerul Mediului stopează exploatările forestiere din pădurile virgine din Munții Țarcu
Agent Green cere Guvernului României să:
-
Ancheteze Ministerul Mediului și Garda Forestieră Brașov în cazul Șinca și a celorlalte suprafețe de păduri virgine care au fost eliminate din cursa pentru UNESCO de către Romsilva;
-
Facă demersurile necesare pentru ca întreaga rezervație naturală Izvoarele Nerei să devina Patrimoniu Mondial UNESCO;
-
Susțină un al doilea val de situri candidate pentru UNESCO din care să facă parte Coșava Mică și alte păduri virgine vaste;
-
Ofere proprietarilor de păduri virgine, fie compensații pentru conservare sau posibilitatea să le vândă Statului spre protejare.