Padurile virgine intra in legalitate

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a aprobat criteriile de identificare a padurilor virgine si cvasivirgine din Romania.

“Avem in Romania 6.380.000 de hectare de padure, ceea ce reprezinta 27 la suta din suprafata totala a tarii”, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Din intreaga suprafata impadurita, urmeaza a fi stabilite padurile virgine si cvasivirgine, conform Ordinului 3397 al ministrului Mediului.

Ordinul 3397 a fost emis la data de 10 septembrie si a fost publicat in Monitorul Oficial la data de 24 septembrie a.c.

Noul document a fost elaborat in urma unor negocieri purtate intre reprezentantii Ministerului Mediului si cei ai organizatiei WWF, care au colaborat pentru a identifica padurile virgine si a stabili masurile de protectie necesare.

“In urma negocierilor cu reprezentantii Ministerului, am definit padurile virgine ca fiind cele in care omul a avut o interventie fundamentala de cel mult 5 la suta”, a explicat, pentru Green Report, Magor Csibi, director de program in cadrul WWF.

Arbori cu varsta de cel putin 150 de ani

Potrivit Ordinului 3397 / 2012, padurea virgina este acea padure care s-a format si dezvoltat exclusiv sub actiunea factorilor naturali, iar evolutia ei actuala decurge fara nicio interventie a omului, directa sau indirecta.

Padure cvasivirgina este considerata o padure care a fost virgina in trecut, dar care, ulterior, “a suferit modificari antropice observabile, nesemnificative asupra structurii, statiunii si proceselor ecosistemice”.

Padurile virgine si cvasivirgine sunt identificate pe baza a doua criterii. Primul criteriu este naturalitatea, iar al doilea este legat de marimea suprafetei si de limitele ei.

De exemplu, o padure virgina include arbori cu varste apropiate de limita longevitatii fiziologice, iar o padure cvasivirgina include arbori cu varsta de cel putin 150 de ani. In padurea virgina nu trebuie sa fi existat niciodata drumuri de acces sau interventii ale silvicultorilor. In padurea cvasivirgina, cele mai recente interventii si drumuri de acces trebuie sa aiba o vechime de cel putin 30 de ani.

Nici macar proprietarii padurii nu au voie sa taie lemne

Intr-o padure virgina sau cvasivirgina nu este permisa nicio forma de exploatare a lemnului, nici macar simpla extragere a unui trunchi de copac prabusit.

“Orice padure identificata ca virgina intra sub cea mai stricta protectie. Omul nu mai poate interveni in niciun fel. Intr-o arie protejata se poate face dezvoltare economica doar conform normelor dezvoltarii durabile”, a subliniat ministrul Rovana Plumb.

Pe de alta parte, ministrul a explicat eventualilor proprietari ca, daca padurile lor vor deveni zona protejata, nu vor mai putea taia lemne dar vor beneficia de masuri compensatorii, “conform normelor europene”.

In Romania, in acest moment, pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior este de 85 de lei, conform unui ordin semnat de secretarul de stat in Ministerul Mediului, Corneliu Mugurel Cozmanciuc. Acum un an, pretul mediu al metrului cub de masa lemnoasa fusese fixat la 71 de lei.

Mihai Diac

Foto: en.wikipedia.org/wiki/Old-growth_forest

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Exclusiv GR: Accesul in ariile protejate va fi tarifat

Ministerul Mediului protejeaza padurile virgine

Padurile raman la Ministerul Mediului
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri