Padurile naturale neatinse stocheaza de trei ori mai mult dioxid de carbon decat se estimase si cu 60% mai mult decat padurile plantate, se arata intr-un studiu australian prezentat de Reuters.
Carbonul verde se gaseste doar in padurile naturale, carbonul maro in plantatii, carbonul gri in combustibilii fosili, iar carbonul albastru in oceane.
Cercetatorii Universitatii Nationale din Australia (ANU) sustin ca rolul padurilor neatinse si al biomasei de carbon verde a fost subestimat in lupta incalzirii globale.
„In Australia si probabil global capacitatea padurilor de stocare a padurilor este subestimat si nereprezentat in evaluarile economice si optiunile politice”, spun cercetatorii in raportul „Carbonul verde, rolul padurilor naturale in stocarea carbonului”.
Conventia Interguvernamentala a Schimbarilor Climatice din cadrul ONU (IPCC) si Protocolul de la Kyoto nu au facut diferenta intre capacitatea de stocare a padurilor neatinse si a padurilor plantate.
IPCC defineste padurea un ansamblu de copaci mai inalti de doi metri care acopera mai mult de 10%. In Australia insa o padure este definita ca ansamblul copacilor mai inalti de 10 metri si care acopera peste 30%.
Raportul mai arata ca padurile neatinse din sud-estul Australiei ar putea stoca 640 tone metrice de carbon la hectar. IPCC estimeaza doar o cantitate de 217 tone metrice de carbon pe hectar.
Cercetatorii estimeaza ca aproape 9.3 miliarde de tone metrice de carbon pot fi stocate in 14.5 milioane de hectare de paduri de eucalip din sud-estul Australiei cu conditia sa nu fie taiate.
Brendan Mackey, co-autor al raportului, insista asupra faptului ca padurile naturale au doua mari calitati: absorb cantitati mari de carbon si impiedica elliberarea carbonului stocat.
Carbonul stocat in biomasa si sol este de trei ori mai mare decat cel stocat in atmosfera. 35% din emisiile de gaze cu efect de sera din atmosfera provin din despaduririle trecute, iar 18% din emisiile anuale globale provin din continuarea defrisarilor.
Foto: Reuters