Padurile lumii risca sa devina sursa de CO2

Padurile lumii risca sa devina sursa de emisii in loc sa le absoarba precum un burete urias daca nivelul gazelor cu efect de sera nu este controlat, avertizeaza oamenii de stiinta din cadrul Uniunii internationale a organizatiilor pentru cercetarea padurilor (IUFRO), citati de Reuters.

Defrisarile emit 20% din intreaga cantitate de dioxid de carbon (CO2) din lume cand oamenii ard si taie copacii, insa padurile ramase netaiate absorb pana la 25% din totalul emisiilor.

Daca pamantul de incalzeste cu 2,5 grade Celsius sau mai mult, evaporarea rezultata din surplusul de caldura ar conduce la conditii severe de seceta si la valuri de caldura care ar putea ucide portiuni uriase de padure la tropice, in sudul Asiei si in America de Sud. Iar emisiile rezultate din putrezirea copacilor ar transforma padurile intr-o sursa de incalzire globala.

Insa nu toate regiunile lumii vor avea de suferit imediat, padurile de pini din partile nordice ale planetei ar putea avea parte o serie de beneficii la inceput. Initial vor exista consecinte pozitive pentru padurile boreale precum cele din Europa de Nord si Canada, a aratat Risto Seppala, reprezentant IUFRO. Industiile de cherestea si hartie din nord ar putea prospera pe masura ce vremea mai calda va ajuta la cresterea mai rapida a copacilor.

Dar in cele din urma parazitii si pestele care pana acum nu s-au ivit in padurile din zonele mai reci ale lumii se vor inmulti pe masura ce temperaturile vor creste si vor distruge arborii.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri