Pădurile reprezintă aproximativ 40% din suprafața totală a terenurilor din Uniunea Europeană (UE), iar cele mai mari cote se regăsesc în Finlanda, Suedia, Slovenia și Estonia. Nu numai că acestea joacă un rol esențial pentru biodiversitate și reprezintă o sursă importantă de energie din surse regenerabile, dar ele sunt, de asemenea, valoroase pentru eliminarea gazelor cu efect de seră (GES) din atmosferă.
În 2014, pădurile din UE au absorbit 433 de milioane de tone de CO2 echivalent, ceea ce corespunde la aproximativ 10% din emisiile totale de GES (4,420 milioarde), comparativ cu mai puțin de 7% (390 milioane tone) în 1990.
[box type=”info” ]
Ziua internațională a pădurilor este sărbătorită în fiecare an la 21 martie pentru a crește gradul de conștientizare a importanței tuturor tipurilor de păduri.
[/box]
În comparație cu emisiile de GES ale fiecărui stat membru, terenurile forestiere absoarb peste 80% din CO2 echivalent în Suedia (82%) și peste 50% în Lituania (50,4%), urmată de Finlanda (45,4%) și Slovenia (44,5% ). În România procentul este de aproximativ 23%.
În spațiul UE sunt 182 de milioane de hectare de păduri și alte terenuri împădurite, ceea ce reprezintă aproximativ 43% din suprafața totală. De-a lungul ultimilor 25 de ani, aceste terenuri împădurite a crescut cu 5% (aproximativ 0,2% pe an), deși rata variază considerabil între țări.
Aproximativ 134 de milioane de hectare sau 32% din suprafața terestră a UE este acoperită de păduri care sunt disponibile pentru tăieri.